Danezii lanseaza in spatiu prima racheta “homemade”

27 08. 2010, 13:42

Racheta "facuta acasa" este produsul mintilor firmei daneze Copenhagen Suborbitals, condusa de Kristian von Bengtson si Peter Madsen. Vehiculul spatial urmeaza a fie lansat fara pilot, pe 30 august a.c., din Marea Baltica, de la bordul unui submarin. Daca demersul se va dovedi un succes, urmatorul zbor va avea un pasager uman la bord, cel mai probabil chiar pe Peter Madsen.



Echipa daneza a demarat initiativa de construire a rachetei in 2004, savarsind proiectul in 2010, fara injectare de fonduri nationale. Copenhagen Suborbitals este o organizatie non-profit, bazata integral pe sponsorizari, donatii si voluntariat. Danemarca ar deveni doar cea de-a patra natiune care ar trimite un om in spatiu, daca toate aceste eforturi vor fi recompensate.



Racheta, in intregimea ei, a fost botezata HEAT, acronim pentru Hybrid Exo Atmosferic Transporter. Are o inaltime de aproximativ noua metri si foloseste oxigen lichid pentru combustie. Aparatul de propulsie a fost declansat cu succes in lunile februarie si mai din acest an.



Propulsorul rachetei HEAT va arde timp de aproximativ 60 de secunde, furnizand 40 de kilonewutono (kN) de impingere pe verticala. Inventatorii ei au calculat ca aceasta forta va fi tolarabila pentru omul aflat in pozitie erecta in modulul din varful vehiculului.



Inainte ca aeronava sa atinga punctul 0 al gravitatiei, sistemul de propulsie va fi desprins de ansamblu. Atunci se va incetini cu ajutorul a patru parasute, urmand ca, in final, racheta sa amerizeze. Echipa recunoaste ca, odata ce HEAT se va afla in aer, pasagerul nu va avea prea mult control asupra ei. Incearca, de aceea, sa ii implementeze un sistem de ghidare de baza pentru a preveni incidente si a minimiza zona de revenire pe Pamant. Altfel, sistemul este elementar si se va baza, complet, pe legile aerodinamicii.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: