Miracolele celulelor stem

30 08. 2010, 11:24

Prezentarea acestui studiu clinic, coordonat de Bodo-Eckehard Strauer de la Universitatea din Dusserdolf, Germania, a deschis ieri, la Stoccholm, congresul Societatii Europene de Cardiologie. Potrivit specialistilor, beneficiile implantului prin arterele coronariene a celulelor stem au aparut in 3 luni de la administrare si au continuat sa se manifeste pe o perioada de 5 ani dupa procedura, inregistrandu-se o crestere a fortei de contractie a muschiului cardiac si a cantitatii de sange pusa in circulatie la fiecare bataie a inimii.

Maduva osoasa a fost prelevata din partea superioara a oaselor bazinului. In laborator, celulele stem izolate au fost injectate cu ajutorul unei sonde in arterele coronariene, de unde au ajuns in tesutul cardiac distrus de infarct. Aceasta procedura a fost propusa la 391 de pacienti care suferisera un infarct: dintre acestia, 200 au preferat insa sa urmeze tratamentele farmacologice traditionale, in timp ce 191 au acceptat operatia. Dupa o perioada de cinci ani, in primul grup de pacienti s-au inregistrat 32 de decese, iar in al doilea 7.

"Studiul nostru a indicat faptul ca administrarea de celule stem din maduva osoasa, atat ca adaos, cat si ca alternativa la tratamentele traditionale, imbunatateste prestatiile cardiace si creste rata supravietuirii pacientilor", a explicat Strauer.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: