Un “balaur” carnivor teroriza Romania acum 80 de milioane de ani

31 08. 2010, 13:23

Pe baza resturile scheletice gasite - vertebre, coaste, oase ale bazinului si ale membrelor - paleontologii dr. Zoltan Csiki, de la Universitatea din Bucuresti, Mark Norell, de la Muzeul American de Istorie Naturala din New York, Mátyás Vremir, de la Muzeul Societatii Ardelene, Cluj-Napoca si Stephen Brusatte, de la Universitatea Columbia din New York, SUA, au reconstituit "portretul" pradatorului: un dinozaur lung de cca. 2 metri, cu corpul indesat, musculos, cu picioare scurte si inzestrat cu doua gheare supradimensionate la fiecare picior.

Lucrarea care descrie descoperirea a fost publicata in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, iar noua specie a primit numele stiintific - foarte evocator - de Balaur bondoc.

Bazandu-se pe caracteristicile morfologice, cercetatorii considera ca "balaurul" vana, probabil, intr-un mod diferit fata de reprezentantii speciilor mai zvelte, fiind construit pentru atacuri in forta, mai degraba decat pentru viteza, si isi folosea memebrele posterioare, cu ghearele lor enorme, pentru a-si sfasia prada.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: