“Revolutia” atomica a Angelei Merkel

08 09. 2010, 11:57

Cele mai "batrane" 7 centrale nucleare aflate in functiune in Germania vor obtine o prelungire a duratei de viata de 8 ani, in timp ce restul de 10, mai recente, una de 14. "Am gasit modalitatea de a face Germania sa progreseze", a comentat ministrul Economiei, Rainer Brüderle, iar Merkel a precizat ca nu este sigura in proportie de 100% cand va fi inchisa ultima centrala nucleara.

Potrivit cancelarului german, profiturile generate de aceasta prevedere vor fi utilizate pentru dezvoltarea industriei energiilor regenerabile, administratorii centralelor atomice fiind obligati sa faca investitii ulterioare in siguranta utilajelor. De asemenea, toate sumele obtinute din vanzarea cotelor de emisii de CO2 vor fi directionate catre energiile regenerabile si protectia mediului. "Ar trebui sa fie peste 2 miliarde de euro pe an", a estimat Angela Merkel.

In vederea alegerilor regionale din 2011, guvernul Merkel si-a pus toate sperantele in sectorul nuclear. Germanii insa nu sunt convinsi de siguranta instalatiilor, si nici de propunerile cu privire la depozitarea deseurilor nucleare, in pofida faptului ca multi sunt de acord cu prelungirea vietii centralelor. In prezent, guvernul german incearca sa obtina aprobarea unei taxe de 9 euro per megawatt/ora pentru electricitatea obtinuta din sursa nucleara. Este vorba de 300 milioane de euro anual pentru 2010 si 2011, 200 milioane pe an intre 2013 si 2016, bani care, conform planului vor servi la finantarea sectorului energiilor regenerabile.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: