Ozonul nu dispare! Va reaparea in anul 2048

21 09. 2010, 12:50

Conform unui recent raport publicat sub egida Natiunilor Unite, eliberarea in atmosfera a circa 100 de substante nocive folosite pe scara larga in productia frigiderelor si tuburilor tip spray a dus, in timp, la distrugerea stratului de ozon care apara planeta impotriva radiatiilor solare ultraviolete.

Raportul, publicat de catre UN World Meteorological Organization, este primul studiu de proportii dat publicitatii dupa Conventia de la Viena pentru Protectia Ozonului in care se sustinea ca stratul de ozon din stratosfera este progresiv distrus de catre substantele chimice rezultate in urma activitatilor umane. Acest raport a primit girul a peste 300 de experti si a fost lansat cu ocazia Zilei ONU pentru Conservarea Stratului de Ozon.

"Distrugerea stratului protectiv de ozon va duce la peste 20 de milioane de cazuri noi de cancer de piele, aproximativ 130 milioane de noi cazuri de cataracta si multe alte afectiuni legate de sistemul imunitar, nemaiadaugand aici problemele cauzate faunei salbatice si agriculturii", avertiza pe atunci profesorul M. Steiner.

Se pare ca totusi, in urma aplicarii masurilor luate la Protocolului de la Tokyo si al Conventiei de la Viena, reducerile emisiilor care distrug ozonul au fost de cinci ori mai mari decat cele estimate initial. In urma masurilor luate - si numai daca acestea vor fi continuate -, specialistii estimeaza ca stratul de ozon din regiunile polare va reveni la proportiile din anii 1970-1980, undeva in jurul anilor 2048-2050. Cu toate acestea, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se va inchide de abia in anul 2073.

Sursa: DailyMail