Teranostica, noua frontiera a oncologiei

22 09. 2010, 11:46

Studiul, partial testat in vivo, a fost condus de Alessandro Lascialfari, cercetator si profesor la Universitatile Milano si Pavia, alaturi de Fernando Palacio de la Institutul de Stiinta a Materialelor din cadrul Universitatii spaniole. Grupul condus de cei doi cercetatori studiaza utilizarea in medicina a nanoparticulelor magnetice acoperite de un polimer ca entitati multifunctionale, adica avand capacitatea de a realiza simultan o actiune de diagnoza si una terapeutica: asa-numita "teranostica".

"Particulele magnetice pot fi utilizate ca agenti de contrast in rezonanta magnetica nucleara pentru a creste asadar contrastul imaginii, permitand o mai buna evidentiere a tumorei. Gratie rezolutiei la scara celulara, perfectionarea ulterioara a tehnicii rezonantei va permite identificarea unei tumori cand aceasta s-a dezvoltat la un nivel de doar cateva celule, lucru imposibil cu tehnicile de diagnostic actuale", a explicat Lascialfari.

Si nu numai atat. In ceea ce priveste terapia, pe parcursul experimentelor, particulele magnetice au fost utilizate si in tehnica de hipertermie magnetica. "Celulele canceroase, fiind mult mai sensibile la caldura decat cele sanatoase, sunt distruse atunci cand se atinge o tenperatura locala intre 42 si 47 °C. Cercetarile noastre au dus la controlarea caldurii transferate celulelor canceroase si masurarea, deocamdata doar in vitro, a temperaturii din interiorul lor", a mai precizat cercetatorul italian.

Sursa: Le Scienze