Prima pagină D:News

Oamenii de Neanderthal erau artizani si mestesugari avansati

Redactia Descopera.ro | 09.27.2010 | ● Vizualizări: 702
Oamenii de Neanderthal erau artizani si mestesugari avansati     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu certifica inca o data faptul ca neanderthalienii erau hominizi mult mai evoluati decat se credea pana in prezent. Cei mai vechi oameni ai Europei erau mestesugari priceputi care isi faureau si pretuiau foarte mult uneltele.

Principalul factor care i-a impulsionat pe neanderthalieni sa evolueze si sa isi produca unelte din ce in ce mai specializate a fost insasi clima aspra a Europei din acea perioada. O echipa de antropologi americani din cadrul Universitatii Colorado din Denver, a descoperit in 42 de noi situri arheologice neanderthaliane din Italia, o serie de unelte, arme si chiar obiecte artistice de o calitate superioara in unele privinte chiar si artefactelor similare create de catre Oamenii de Cro-Magnon.

"Practic suntem pe cale sa-i reabilitam pe neanderthalieni, despre care s-a crezut mult timp ca erau niste brute primitive capabile doar sa vaneze cu sulita si sa aprinda focul cu doua pietre. In realitate, acesti hominizi erau mult mai ingeniosi si chiar sensibili, fata de cum au fost considerati pana nu demult in mediile stiintifice. Comparativ cu noi, ne sunt foarte apropiati. Atat de apropiati incat putem sa-i numim mai degraba frati, decat veri distanti", sustine profesorul Julien Riel-Salvatore.

Oamenii de Neanderthal au fost descoperiti pentru prima data in Valea Neander din Germania, in anul 1856. Au trait in Europa si o buna parte din Asia. Conform datelor obrinute din fosile, neanderthalienii au avut 99,5-99,9% din bagajul genetic similar cu cel al oamenilor moderni. Se pare ca au aparut in urma cu circa 500.000 ani si au disparut acum 30.000 ani. In urma cu 42,000 ani, Homo sapiens si Omul de Neaderthal imparteau deja acelasi areal georgrafic din Eurasia, populand indeosebi zonele centrale si nordice.

In aceeasi perioada, in zonele sudice traia o populatie izolata de neanderthalieni care a creat cultura Uluzziana. Cercetatori americani au fost uluiti sa constate ca, in ciuda faptului ca neanderthalii Uluzzieni au trait complet izolati de populatiile mai inteligente de Homo sapiens, primii au reusit sa isi faureasca o serie de obiecte inovative prin propria inteligenta. Oamenii de stiinta au investigat pietre pentru aruncat in animale, unelte din os, vase, ornamente si unelte pentru pescuit si vanatoarea prazilor mici.

Sursa: BBCNews