Prima pagină D:News

“Namolul rosu” contamineaza Dunarea

Redactia Descopera.ro | 10.08.2010 | ● Vizualizări: 135
“Namolul rosu” contamineaza Dunarea      ecologie, reziduu, deseu, namol, toxic, dezastru + zoom
Galerie foto (1)

Reziduurile toxice de la uzina de fabricare a oxidului de aluminiu din Ajtai, Ungaria, deversate luni, din cauza avarierii unui rezervor, au ajuns in Dunare, insa oficialii maghiari afirma ca nu exista un pericol iminent.

Tibor Dobson, purtator de cuvant al agentiei de interventii care a desfasurat operatiuni de salvare in zona, nu a facut comentarii legate de continutul de metale toxice al reziduurilor - unul dintre aspectele ingrijoratoare ale dezastrului ecologic produs luni - ci s-a referit numai la alcalinitatea contaminantilor, un alt aspect care ar putea avea un impact major asupra ecosistemelor acvatice afectate.

Dobson a afirmat ca pH-ul, care initial avea valoarea 13 (foarte alcalin), a scazut sub 10, dupa ultimele masuratori, si ca nu au fost observati pesti morti in apele Dunarii.

Directia Nationala pentru Managementul Dezastrelur, din Ungaria, a anuntat o valoare de 9,3 a pH-ului in apele Dunarii si a afirmat ca valoarea este in scadere. Nivelul normal al pH-ului pentru apele de suprafata este de 6,5 - 8,5.

Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii a declarat ca scurgerile toxice ar putea produce efecte negative pe termen lung asupra vegetatiei, faunei si oamenilor.

In Romania, agentia Apele Romane a anuntat ieri ca parametrii apei pe cursul romanesc al Dunarii erau in limitele normale.

In schimb, in raul Marcal, aflat in zona cel mai grav afectata, viata a fost exterminata.

Intreaga comunitate umana din localitatea Kolontar a fost practic distrusa, nu numai prin faptul ca multe locuinte au fost avariate de viitura, ci si pentru ca poluarea masiva a facut terenurile din jur inutilizabile pentru agricultura.

Sursa: msnbc

Tag-uri: ecologie | reziduu | deseu | namol | toxic | dezastru