Si cainii pot fi pesimisti

12 10. 2010, 11:46

"Toti avem tendinta de a crede ca animalele noastre de companie experimenteaza emotii similare cu cele umane, dar nu avem cum sa aflam acest lucru in mod direct, avand in vedere ca emotiile sunt in esenta personale. Cu toate acestea, ne putem servi de descoperirile in domeniul psihologiei umane pentru a dezvolta noi metode de a masura emotiile animalelor", a comentat Mike Mendl, unul dintre cercetatorii de la Clinica Veterinara a Universitatii Bristol.

"Stim ca starea emotionala a persoanelor le influenteaza judecata si ca oamenii fericiti sunt mai inclinati sa judece in mod pozitiv o situatie ambigua. Ceea ce arata studiul nostru este ca acest lucru este valabil si la caini: un caine ce vede paharul pe jumatate plin este mai putin inclinat sa devina agitat atunci cand este lasat singur decat un caine cu o natura pesimista", a mai explicat Mendl.

In cadrul experimentului lor, cercetatorii britanici au obisnuit cativa caini cu faptul ca atunci cand un castron era amplasat intr-o anumita pozitie intr-o incapere (pozitie "pozitiva") continea cu siguranta mancare, dar cand era pus intr-o alta pozitie (pozitie "negativa"), era sigur gol; ulterior, castroanele au fost amplasate si intr-un punct ambiguu, aflat intre pozitia pozitiva si cea negativa.

"Cainii ce alearga rapid catre aceasta pozitie ambigua, ca si cum ar astepta mancarea, au fost clasificati drept cei ce iau decizii relativ optimiste. Este interesant faptul ca acesti caini sunt si cei ce au tendinta de a fi mai putin agitati atunci cand sunt lasati singuri pentru scurt timp", a precizat cercetatorul.

Sursa: Le Scienze