Te recunosc dupa urechi!

13 10. 2010, 11:24

Urechile au intrat de mai multi ani in atentia specialistilor in biometrie, ele fiind identificate in 1999 chiar de Mark Nixon, seful echipei de cercetatori de la Universitatea Southampton, drept un parametru valabil de identificare. Noua metoda pusa la punct acum de acestia se numeste "Image Ray Transform" si pare a fi realmente aplicabila si in afara laboratorului.

Este vorba despre un sistem capabil sa recunoasca structuri simetrice sau tubulare, cum sunt cele existente in ureche, unice la fiecare individ. Tehnica creeaza o harta a curbelor urechii, semnaleaza dispunerea cutelor de cartilaj si marimea lobului, si arhiveaza toate aceste informatii intr-o baza de date.

Specialistii au validat eficienta metodei testand 252 imagini de urechi: in 99,6 % din cazuri, sistemul Image Ray Transform a fost in masura sa asocieze corect urechea din fotografie cu posesorul prezent in baza de date.
"Sistemele de recunoastere faciala pot da gres din cauza schimbarilor expresiei chipului cauzate de batranete. Urechile insa imbatranesc foarte putin; cu varsta au tendinta sa devina mai mari si lobii sa se alungeasca, dar in rest raman la fel cum erau cand ne-am nascut", a explicat Nixon.
Sursa: Galileo