Obezitatea infantila este ereditara

18 10. 2010, 12:04

Obezitatea, principalul factor de risc pentru diabet si bolile cardiovasculare, este un fenomen care a capatat proportii de epidemie in ultimii ani, si nu doar in tarile puternic industrializate, ci si in cele in curs de dezvoltare. Din pacate, problema ii afecteaza si pe cei mici, un lucru deosebit de grav, cu impact negativ asupra mortalitatii generale.

"Desi este incontestabila influenta schimbarii stilului de viata observata in ultimii 30 de ani, in mod deosebit in ceea ce priveste disponibilitatea aproape nelimitata de alimente hipercalorice ieftine, dar si sedentarismul, exista si dovezi ale importantei factorului genetic", a comentat Struan F.A. Grant, cercetator la Children's Hospital of Philadelphia si unul dintre autorii studiului. Grant si colegii lui au realizat o analiza genetica pe un amplu esantion de pacienti-copii din Statele Unite, parte din ei obezi, parte cu greutate normala, in cautarea asa-numitelor variatii in numarul de copii ale genelor (CNV), definite ca un exces sau o absenta in copiile unei gene; multe dintre aceste anomalii sunt asociate predispozitiei catre mai multe patologii, inclusiv obezitatea cu grad ridicat, dar pana acum studiile s-au concentrat asupra subiectilor adulti.

"Obiectivul nostru era sa studiem obezitatea grava inainte de aparitia altor comorbiditati serioase, in masura sa creeze confuzie intr-un studiu. Am identificat absente si multiplicari, gene afectate de CNV-uri care pana acum nu fusesera asociate obezitatii si care cel mai probabil contribuie la cresterea riscului de obezitate infantila la subiectii europeni si africani ", a explicat Hakon Hakonarson, co-autor al studiului.
Sursa: Le Scienze