Ce se mai aude despre Apocalipsa 2012?

21 10. 2010, 12:57

O noua perspectiva, cuprinsa intr-un capitol al cartii "Calendare si Ani II: Astronomie si Timp in Lumea Antica si Medievala", sustine ca adaptarea conventionala a datelor calendarului mayas la calendarul modern ar putea contine o eroare de 50 pana la 100 de ani. Acest lucru ar putea decala simtitor momentul presupusei apocalipse din 2012, aruncand o umbra de indoiala asupra tuturor datelor evenimentelor istorice mayase.

Calendarul Maya a fost convertit la calendarul Gregorian dupa o metoda de calcul denumita "constanta GMT", intitulata astfel dupa initialele numelor celor dintai trei cercetatori ai civilizatiei mayase. Mai tarziu, constanta GMT a fost confirmata de lingvistul si antropologul american Floyd Lounsbury, cu ajutorul unor date furnizate de Codex Venus, un calendar si almanah mayas care masoara timpul in raport cu miscarile planetei Venus.

Recent, insa, acuratetea incontestabila a metodei GMT a fost atacata si dezmintita de mai multi cercetatori, intre care si Gerardo Aldana, de la Universitatea din California. Acestia sustin ca legatura dintre Codex Venusum si constanta GMT este fortata si ca insasi constanta a fost realizata pe temeiuri subrede, fiind extrapolata dupa documente coloniale scrise in limba mayasa, dar cu alfabet latin. Acesti contestatari nu vin si cu o propunere de varianta corecta a interpretarii calendarului mayas, limitandu-se momentan doar sa atace viziunea curenta.

Sursa: FoxNews

Descopera lumea in care traiesti: