Inception in viata reala: avem, tot mai des, vise lucide

21 10. 2010, 13:43

Atunci cand o persoana are o asemenea experienta, ea constientizeaza ca se afla in vis si nu in realitate, avand din acel moment capacitatea de a modela dupa plac lumea onirica in care se afla. Desigur, acesti oameni pot si sa asiste, pur si simplu, la derularea evenimentelor, de o "palpabilitate" comparabila cu lumea reala. Desi descrierea fenomenului pare bizara, procesul este departe de a fi unul strain pentru destui dintre noi.

Studiile au aratat ca numarul occidentalilor care experimenteaza ocazional vise lucide a crescut cu 10% pana la 40% din anii '80 si pana astazi. Acum, fenomenul a devenit atat de comun incat aproximativ unul din opt indivizi va avea macar odata in viata parte de un asemenea vis.

Conform cercetarilor derulate in cadrul Universitatii Harvard din SUA, creierul uman desfasoara o activitate extrem de intensa in timpul viselor lucide. De fapt, in anumite zone cerebrale, nivelul activitatii mentale a fost inregistrat ca similar cu cel al unei persoane aflata in stare de veghe.

Se pare ca cei care au vise lucide impartasesc anumite trasaturi comune de personalitate. De exemplu, sunt oameni creativi dar si orientati spre probleme si cred mai mult in responsabilitatea personala decat in rolul formator al societatii.

Cercetatorii nu au foarte multe de spus in privinta viselor lucide, ei nestiind inca prea multe despre cele clasice. Unii cred ca manifestarile onirice in general au rolul de "cinematograf al mintii", ca o distragere fantastica pentru a ne tine "concentrati" pe somn. Altii cred ca visele ne ajuta sa ne stabilizam memoria, deoarece ar prezenta cantitati disproportionate de informatii acumulate cu o vechime de cinci pana la sapte zile. Sunt tatonari timide ale unui teren care ne ramane, macar pentru moment, aproape complet necunoscut.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: