Luna este “din argint” si “plina” de apa

22 10. 2010, 13:05

Totusi, mai important din punct de vedere al explorarii spatiale, si cantitati considerabile de apa au fost identificate pe fundul craterului Cabeus. Reprezentand aproximativ 5,6% din suprafata Lunii, s-a constatat ca apa este prezenta in proportii suficiente pentru a sustine viitoare misiuni cu oameni pe corpul astronomic.



Conform rezultatelor cercetarii, apa de pe Luna se afla in stare de granule inghetate, veste buna deaorece o asemenea forma de pastrare a apei faciliteaza adaptarea ei la posibilitatile de consum umane. Ca termen de comparatie, dintr-o tona de material selenar ce contine 5% apa, se pot extrage pana la 50-55 de litri de lichitd potabil. Cam atata apa este pe Luna. Mai putin fericita a fost descoperirea unor surprinzator de inalte niveluri de mercur in sol, reprezentand un posibil risc pentru astronauti.



Racheta trimisa in craterul Cabeus a condus la descoperirea mai multor compusi si elemente pe langa apa si mercur, cum ar fi calciu, magneziu, monoxid si dioxid de carbon, amoniac, sodiu si urme de argint. Cu ceva timp in urma, astronautii NASA au descoperit si eu pe Luna cantitati de argint, si chiar aur, pe partea luminata a satelitului.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: