Nano-medicamentele fotovoltaice

27 10. 2010, 11:43

Actualele terapii anti-cancer constau in administrarea medicamentelor prin circuitul sanguin, dar in acest mod, inainte de a ajunge la destinatie, substantele respective intra in contact cu alte tesuturi ale organismului, provocandu-le daune. Potrivit cercetatorilor americani, prin intermediul acestor nano-medicamente fotovoltaice, implantate in interiorul unei celule, efectele colaterale ale chimioterapiilor ar putea fi reduse, substantele utilizate in cadrul acestora atacand direct celulele canceroase, fara a afecta alte tesuturi.

Ideea dezvoltata de echipa lui Tao Xu este aceea de a utiliza o lumina infrarosie sau laser, care sa penetreze tesuturile pana la o adancime de 10 cm, pentru a activa niste celule fotovoltaice miniaturizate, "incarcate" cu un medicament anti-tumoral.

In cadrul unui experiment pe un model in vitro, cercetatorii au acoperit ameble fete ale celulei fotovoltaice (amplasata in interiorul unei celule in cultura) cu un medicament caruia anterior ii fusesera aplicate sarcini electrice negative sau pozitive. Transmitand un fascicul de lumina, o fata a celulei s-a incarcat pozitiv, respingand medicamentul de acelasi "semn".

In acest mod, facand ca mini-celulele fotovoltaice sa ajunga in interiorul celulelor bolnave, ar putea fi eliberat medicamentul doar in zona din jurul tumorei, permitand controlarea dozei administrate prin modificarea intensitatii luminii transmise.

Sursa: Galileo