A fost identificat virusul gigantic al marilor

28 10. 2010, 11:29

Potrivit studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, desi nu este inca foarte clar rolul lui CroV in ecosisteme, ar putea fi vorba despre unul foarte important, avand in vedere ca acest virus este dusmanul numarul 1 al protozorului flagelat Cafeteria roenbergensis, unul dintre pradatoarele cele mai active si mai numeroase de pe Terra (se hraneste cu bacterii), un organism fundamental pentru ciclul nutrientilor, si in mod special cel al carbonului.

CroV a fost descoperit la inceputul anilor '90 de cercetatorii canadieni in largul coastelor Texasului, in Oceanul Atlantic. Dupa 20 de ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acesta este cel de-al doilea virus ca marime descoperit vreodata, dupa Acanthamoeba polyphaga (1,2 milioane de baze), prezent in ecosistemele apelor dulci, genomul lui CroV fiind format din 730.000 perechi de baze nucleotidice (caramizile care alcatuiesc ADN-ul si ARN-ul).

Pentru biologi, virusurile reprezinta entitati dificil de clasificat; pentru a se reproduce, ele au nevoie de proteine sintetizate in interiorul celulelor-gazda, caracteristica care le face sa nu poata fi incluse in categoria asa-numitelor fiinte "vii". Noua descoperire insa ii pune in dificultate pe cercetatori. "Virusurile sunt considerate organisme simple deoarece poarta un numar scazut de gene, dar masinaria genetica identificata in CroV este similara celei care caracterizeaza celulele organismelor complexe. Si nu exista niciun dubiu ca noul sosit este doar unul dintre numeroasele virusuri gigantice, inca necunoscute, dar indispensabile, care locuiesc marile", a comentat Curtis.
Sursa: Galileo

Descopera lumea in care traiesti: