China a construit cel mai rapid super-computer din lume

29 10. 2010, 11:37

Super-computerul chinezesc, denumit Tianhe-1A, opereaza la viteze astronomice, cu peste doua mii de trilioane de calcule pe secunda. Masinaria, in valoare de 60 de milioane de euro, a fost construita de 200 de ingineri pe parcursul a doi ani si ocupa, fizic, 103 containere refrigerate constant.

Tianhe-1A are un randament de 2.507 petaFLOP/s, adica de 1,4 ori mai mult decat fosta detinatoare a coroanei pentru cea mai rapida masina de calcul din lume, Cray XT5 Jaguar, aflata in posesia Departamentului Energetic SUA. De asemenea, super-computerul chinezilor, al carui nume inseamna "Calea Lactee" in dialect mandarin, prezinta o putere de procesare de 14.000 de ori mai mare decat cea a unui calculator obisnuit.

Tianhe-1A contine 7.000 de procesoare grafice, de tipul celor folosite pentru jocurile video, care contribuie masiv la sporirea puterii sale de calcul. Mai mult, in ciuda vitezei sale incredibile, super-computerul este, de asemenea, mai "verde" decat oricare altul din topul actual. Un oarecare deficit il reprezinta, totusi, faptul ca energia necesara functionarii lui ar ajunge alimentarii cu electricitate a 5.000 de case pe parcursul unui intreg an.

Masinaria, produsa de Universitatea Nationala Chineza pentru Tehnologia Apararii, este gazduita in orasul portuar Tianjin din nordul Chinei, acolo unde a fost intrebuintata, momentan, in procesarea tiparelor meteorologice, dar si pentru calcule in beneficiul industriei petroliere. Singura alinare pe care o mai au americanii in aceste momente este aceea ca procesoarele din componenta super-computerului rival au fost produse in Statele Unite.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: