Prima pagină D:News

O noua primata descoperita in Myanmar

Redactia Descopera.ro | 10.29.2010 | ● Vizualizări: 797
O noua primata descoperita in Myanmar     primate, Myanmar, maimuta, habitat, specie + zoom
Galerie foto (1)

A fost botezata de cercetatori “Rhinopithecus strykeri”, dar in dialectul local este numita “mey nwoah”, adica “maimuta cu fata indreptata spre cer”: este o noua specie de primata, desvoperita in partea septentrionala a Myanmarului, de un grup international de primatologi.

Desi este vorba despre prima descriere stiintifica a speciei, populatiile locale o cunosc bine: este foarte usor de reperat atunci cand ploua, deoarece atunci maimuta stranuta din cauza apei care-i blocheaza nasul indreptat in sus, o caracteristica anatomica a acestui animal, potrivit articolului publicat in revista "American Journal of Primatology"; de asemenea, maimuta mai poseda si un par inchis la culoare, cu zone albe doar la nivelul capului, pe barbie si in zona perineului, si o coada relativ lunga, egala cu circa 140% din lungimea corpului.

Deocamdata nu exista fotografii ale primatei, dar in baza acestor indicii, oamenii de stiinta i-au reconstruit pe computer "portretul-robot". Frank Momberg, coordonator al "Regional Programme Development" al "Fauna&Flora International" (FFI) pentru zona Asia-Pacific, care a vorbit cu vanatorii locali pe parcursul studiului, considera ca habitatul speciei este limitat la fluviul Maw, o zona de circa 270 km patrati. Populatia ar fi astfel limitata la 260-330 indivizi, fapt care pune "R. strykeri" pe lista speciilor in pericol de disparitie, potrivit clasificarii "Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii" (IUCN).

Biologii condusi de Ngwe Lwin de la "Myanmar Biodiversity And Nature Conservation Association" au descoperit noua specie in cursul proiectului "Hoolock Gibbon Status Review", la inceputul acestui an, in baza unor semnalari facute de vanatorii locali.
Sursa: Le ScienzeTag-uri: primate | Myanmar | maimuta | habitat | specie

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI