Dubitele electrice fara soferi au parcurs 15.000 de kilometri

29 10. 2010, 12:28

Vehiculele, echipate cu scannere laser alimentate fotovoltaic si cu videocamere ce au lucrat la unison pentru a detecta si ocoli obstacolele, sunt parte a unui experiment avand ca principal scop imbunatatirea sigurantei rutiere si avansul tehnologic auto.

Senzorii le-au permis celor patru masini sa navigheze de-a lungul unei game foarte diverse de conditii rutiere, de trafic si meteorologice, pana in Shanghai, in timp ce colectau date ce urmeaza sa fie analizate pentru cercetari ulterioare, intr-un studiu sponsorizat de Consiliul de Cercetare European.

Desi dubitele nu au fost conduse de soferi, ele au avut cercetatori la bord, ca pasageri, in caz de urgente. Experimentatorii au fost nevoiti sa intervina de cateva ori, atunci cand vehiculele au fost prinse intr-un blocaj rutier la Moscova sau in cazul punctelor de colectare a taxelor. Proiectul nu s-a folosit de harti, calatorind adesea prin regiuni izolate din Siberia si China. Ba chiar si un autostopist a fost luat de una dintre masini.

Un sistem computerizat de vizionare artificiala, denumit Detector Generic de Obstacole si Benzi (GOLD), analiza informatiile primite de la senzori si ajusta automat viteza si directia vehiculelor, volanul fiecaruia fiind controlar de cate un computer.

Cele patru vehicule au rulat cu viteza maxima de 60 km/h si au necesitat reincarcare a bateriilor timp de opt ore la fiecare doua-trei ore de mers. Tehnologia va fi folosita pentru studierea mijloacelor de completare a abilitatilor de sofat umane. De asemenea, ea ar putea avea aplicatii utile in agricultura, industria miniera si in constructii.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: