Oamenii neolitici traiau in case colorate

02 11. 2010, 12:48

Pana acum, specialistii considerau ca romanii fusesera cei care introdusesera in Britania, in urma cu cca. 2.000 de ani, practica decorarii peretilor cu vopsea colorata.

Insa recentele descoperiri de la Brodgar, un sit arheologic situat pe cea mai mare dintre Insulele Orkney, arata ca, inca de acum 5.000 de ani, din Neolitic, oamenii isi impodobeau casele si lacasele de cult cu desene policrome.

In satul neolitic de la Brodgar, ce cuprindea locuinte si cateva temple, au fost identificate, pe cateva dintre pietrele cladirilor, urme de pigmenti colorati in rosu, galben, portocaliu.

"Vopselele" urmeaza sa fie analizate in laborator, pentru a le descifra compozitia; cercetatorii presupun ca erau facute din minerale colorate (ca hematitul, care contine oxid de fier, de culoare rosiatica), pisate si amestecate cu un liant precum grasime animala, lapte sau ou, pentru a crea un amestec fluid, cu ajutorul caruia erau realizate, pe piatra, desene - adesea in forma de zig-zag.

Nu se stie inca daca toti peretii erau astfel decorati sau daca aceste pietre ornamentate erau destinate unei anume parti din cladire, care avea o semnificatie deosebita.

Sursa: Mail Online