Plasticul eco – din argila si lapte

02 11. 2010, 13:09

Totul a inceput cu o descoperire accidentala, intr-un laborator de la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, SUA: un student a supus argila unui proces de liofilizare (deshidratare la temperatura joasa) si a obtinut ceva indeajuns de interesant pentru a dori sa continue experimentele.

Amestecand argila cu tot felul de materiale, cercetatorii au ajuns, in cele din urma, la o combinatie de argila si caseina din lapte de vaca, iar adaugand o cantitate mica dintr-un amestec pe baza de glicerina, au obtinut un material aerat, ca o spuma.

Congeland si apoi liofilizand amestecul, a rezultat un material solid foarte usor, asemanator, ca aspect si proprietati, cu polistirenul expandat, insa alcatuit in proportie de 98% din componente "bio".

Noul tip de "plastic" are marea insusire de a fi biodegradabil intr-o mare masura: supus dezintegrarii intr-o instalatie de obtinere a compostului (ingrasamant obtinut prin descompunerea materiei organice), dupa numai 45 de zile, s-a degradat in proportie de aproape o treime.

In schimb, polistirenul (foto), la fel ca si alte materiale plastice obtinute din petrol, polueaza la nesfarsit - se fragmenteaza in particule tot mai mici, dar nu dispare niciodata din mediu.
Materialul obtinut din argila si caseina pare un substitut promitator, desi mai trebuie depasite multe obstacole pana sa se ajunga la producerea si comercializarea lui pe scara larga.

Sursa: ABC