Prima pagină D:News

Furnicile fac politica precum oamenii

Redactia Descopera.ro | 11.04.2010 | ● Vizualizări: 469
Furnicile fac politica precum oamenii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii britanici care au studiat in mod comparativ furincile din Marea Britanie si cele din Spania, vin cu doua declaratii socante: nu doar ca furnicile sunt implicate in politica la fel ca oamenii, dar se pare ca interesantele insecte imprumuta si din caracterul oamenilor din tarile unde traiesc.

Pana in prezent, se pare ca furnicile care traiesc in musuroaiele din Spania au un temperament fierbinte si fac deseori adevarate asasinate politice si revolutii in care urmaresc sa isi detroneze regina pentru a instala pe tron alta furnica care a castigat, intre timp, simpatia coloniei. In contrast, furnicile din Marea Britanie au un temperament mai limfatic si chiar apatic uneori.

In Spania, reginele-matci sunt atacate si hartuite permananet de catre furnicile-lucratoare. In consecinta, reginele sunt stresate si nu mai pot depune oua. Rezulta de aici ca furnicile-lucratoare sunt singurele responsabile de dinamica populatiei musuroiului. Mai mult decat atat, furnicile-lucratoare din Spania au puterea de decizie asupra alegerii reginei.

"Contrastul dintre puterea funicilor-lucratoare spaniole si cea a omoloagelor lor britanice este unul foarte evident. Stiam ca lucratoarele sunt importante in politica coloniei de furnici, dar este pentru prima data cand descoperim ca au o putere atat de mare. Am fost martori a numeroase revolutii in care lucratoarele furioase nu s-au mutumit doar cu detronarea reginelor, ci le-au si ucis. Presupunem ca furnicile spaniole sunt mai agresive pe baza conditiilor diferite de trai. Vietuiesc doar in zonele montane, organizate in colonii mici, iar reginele trebuie sa gaseasca permanent locuri noi care sa ofere hrana si conditii de trai cat mai bune", declara Dr. Robert Hammond din cadrul Universitatii din Leicester.

Sursa: DailyMail