Diabetul si bauturile racoritoare

07 11. 2010, 00:00

Aceasta este concluzia unei meta-analize recente, realizata de o echipa de cercetatori condusa de Vasanti S. Malik de la Harvard School of Public Health din Boston (Statele Unite). Potrivit acestei analize, care a cuprins 11 studii, consumul a una sau doua "portii" de bautura racoritoare indulcita pe zi este direct legat de dezvoltarea diabetului.

Asadar, potrivit studiului, cresterea riscului de diabet este direct proportionala cu cantitatea consumata, iar doua-trei pahare pe zi sunt suficiente pentru o crestere a acestui risc cu 30-40%.

Datele actuale nu spun insa daca asa-numitele bauturi "light" sunt lipsite de riscuri, astfel incat mai prudent si mai salutar este consumul de apa, cafea si ceai, desigur neindulcite. Problema pare a fi una atat de grava incat, pentru a mai reduce consumul de bauturi dulci, guvernantii americani se gandesc chiar la impunerea de "soda taxes".
Sursa: Galileo