Atentie! Se ard balenele

10 11. 2010, 13:24

Tristele rezultate vin in urma unor studii de anvergura, care au monitorizat 156 de balene albastre, cenusii, de Groenlanda si casaloti, cetaceele prezentand, in egala masura, arsuri ale epidermei.

Cercetatorii observasera deja, in ultimii ani, aparitia a tot mai multe balene care prezentau pe spate basici asemanatoare celor produse de arsurile de soare, fara a identifica, insa, natura acestor arsuri ale stratului superficial de epiderma.

Dupa ce au analizat mai multe fotografii de mare rezolutie, precum si mostre din tesutul afectat de arsuri, recoltat de la balene, cercetatorii unui grup mixt de studiu mexicano-britanic, su stabilit cu exactitate ca arsurile se datoreaza in exclusivitate razelor puternice de soare care trec nefiltrate prin gaurile din stratul de ozon. Gauri provocate, evident, de activitatatile industral-economice distructive, din ultimii 100 de ani, ale omului.

Arsurile solare afecteaza, in mod deosebit, balenele albastre, cele mai mari vietuitoare de pe Terra. Daca in anul 2007 "doar" 6 dintr-un esantion de 22 de balene albastre prezentau arsuri ale razelor ultraviolete, in anul 2009, 15 din 22 de balene albastre aveau deja arsuri.

Inca din anul 1970, savantii au avertizat in privinta pericolului mortal prezentat de distrugerea continua a stratului de ozon protector. Distrugere de care se face responsabil, in mod repetat, tot omul prin folosirea fara limite a gazelor industriale si a freonului existent in recipientele cu aerosoli.

Sursa: DailyMail