Cocaina este drogul preferat al europenilor

11 11. 2010, 11:52

Aproape 14 milioane de adulti europeni cu varsta curprinsa intre 15 si 64 de ani au consumat cocaina, 4 milioane doar in ultimul ani, potrivit datelor din "2010 Annual report on the state of the drugs problem in Europe", prezentat de Observatorul European al Drogurilor si Dependentelor de Substante (OEDTt) la Lisabona si Roma (datele din raport se refera la situatia din cele 27 state membre ale UE, actualizata in 2008, dar si din tarile candidate, Croatia, Turcia si Norvegia).

Atractia fata de stupefiante nu priveste doar tinerii: un toxico-dependent din 5 are varsta de 40 de ani sau mai mult, un procent egal cu 19% din intreaga populatie europeana. Foarte ingrijorator este si "boom"-ul inregistrat de decesele asociate consumului de cocaina: in 2008 numarul lor s-a dublat, trecand de la 500 din 2007 la 1.000. In acelasi an, 70.000 de europeni au inceput un tratament de dezintoxicare de cocaina, 17% din toti noii pacienti supusi unui tratament.

"Prea multi europeni considera si-acum consumul de cocaina drept un accesoriu relativ inofensiv al unui stil de viata de succes", a comentat directorul OEDT, Wolfgang Goetz. Acestia insa, avertizeaza el, ar trebui sa stie ca "nu numai ca acest consum de cocaina poate escalada rapid, dar poate cauza si moartea, chiar si atunci cand este ocazional, iar dozele sunt scazute".

Stabile sunt si consumurile de amfetamine si ecstasy, problema privind in mod deosebit tarile din Europa de nord. Consumul primelor (amfetamina sau metamfetamina) ramane in ansamblu inferior fata de cel de cocaina, dar in unele tari sunt substantele stimulante utilizate la cea mai larga scara. 12 milioane de europeni le-au incercat, 2 milioane doar in ultimul an. In ceea ce priveste ecstasy, 11 milioane au incercat acest drog (2,5 milioane in ultimul an. In fine, din datele preliminare pe 2009, reiese si ca noile substante psihoactive luate in evidenta de OEDT si Europol sunt in numar de 24. O cifra aproape dubla fata de 2008.

Nu in ultimul rand, exista un numar de 9 substante canabinoide sintetice (denumite "Spice") luate in observatie de OEDT, iar aparitia de noi compusi sintetici nereglementati, comercializati pe internet ca droguri legale, reprezinta si aceasta o provocare tot mai mare pentru monitorizarea si controlul noilor substante psihoactive. In 2010 au fost identificate 31 de astfel de compusi, pe langa alte noi substante similare cocainei si amfetaminelor.

Sursa: Corriere della Sera