NASA a descoperit cea mai tanara gaura neagra din Univers… sau nu!

16 11. 2010, 00:56

DESCOPERA.ro a fost printre putinele mijloace de informare din Romania care v-au tinut la curent in timp real cu conferinta NASA, producand ceea ce in limbaj jurnalistic online se numeste live text, pe masura ce conferinta video, care a putut fi vazuta pe site-ul oficial al agentiei americane, se desfasura. Si, spre deosebire de anumiti colegi de-ai nostri, care s-au grabit sa traga concluzii pripite, speriati probabil de faptul ca dupa ce au anuntat toata ziua o descoperire senzationala, isi vor dezamagi cititorii anuntand o... incertitudine a NASA, am tradus la cateva secunde dupa anuntul facut live de cercetatorii americani in mod corect ceea ce au spus oamenii de stiinta: deocamdata, este doar o ipoteza faptul ca supernova 1979 C a dat nastere unei gauri negre. O ipoteza, cea mai probabila, care va fi demonstrata in ani de observatie astronomica. NASA si-a declarat foarte transant pozitia: crede ca avem de-a face cu o gaura neagra, dar nu este deloc sigura de acest lucru (sic!), luand in calcul si ipoteza ca SN 1979 C s-a transformat intr-o stea neutronica.

Supernova este explozia de la finalul vietii unei stele in timpul careia o mare parte din materia stelei respective este imprastiata in spatiu. In urma fenomenului, ramane o stea neutronica sau o gaura neagra. Supernova reprezinta cel mai stralucitor eveniment din Univers.

"Daca interpretarea noastra este corecta, avem de-a face cu cel mai apropiat loc de Terra in care se naste o gaura neagra", declara profesorul Daniel Parnaudede la Centrul Pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian de la Cambridge, cercetatorul care a condus studiul echipei NASA. Echipa oamenilor de stiinta crede ca supernova 1979 C, pentru prima oara observata de un astronom amator in anul 1979, s-a format atunci cand o stea de aproximativ 20 de ori mai mare decat soarele nostru a explodat. "Obiectul exceptional" dezvaluit astazi este o reminescenta a acestei explozii.

Supernova 1979 C se afla la 52,5 milioane de ani lumina fata de Pamant, in galaxia spiralata Messier 100 din constelatia Coma Berenices. Daca se dovedeste ca avem de-a face cu o gaura neagra, si nu cu o stea neutronica, atunci, aceasta ar fi cea mai tanara din Universul cunoscut si cea mai apropiata de Pamant - desi cei peste 50 de milioane de ani lumina care ne despart de ea sunt o garantie ca planeta noastra nu va fi afectata in niciun fel in urmatorele milioane de ani.

Pe ce s-au bazat cercetatorii NASA cand au lansat ipoteza ca SN 1979 C ar putea fi o gaura neagra? Datele stranse de la patru observatoare: Chandra X-ray Observatory, satelitul Swift al NASA, XMM-Newton al Agenţiei spaţiale europene şi observatorul german ROSAT au indicat existenţa unei surse puternice de raze X care a rămas constantă în intensitate în timpul observaţiilr efectuate între anii 1995 - 2007. Acest lucru sugerează că acel obiect este, cel mai probabil, o gaură neagră, alimentată fie de materialul rezultat in urma exploziei supernovei, fie de un companion binar: însoţitoarea geamănă a acelei stele (ceea ce se intampla in cazul unui sistem alcătuit din două stele care orbitează în jurul unui centru comun, sau una in jurul celeilalte).

Deoarece atmosfera Terrei absoarbe şi reflectă cea mai mare parte a razelor X care se îndreaptă către Pământ, aceste raze nu pot fi detectate de telescoapele terestre şi a fost nevoie de un telescop spaţial - Chandra X-ray Observatory - pentru a măsura şi studia intensitatea lor. Programul Chandra este administrat de Marshall Space Flight Center al NASA, situat în Huntsville, Alabama. The Smithsonian Astrophysical Observatory controlează operaţiunile de zbor şi cele ştiinţifice, de la sediul din Cambridge.

Deşi datele actuale par să indice prezenţa unei găuri negre, formată în urma exploziei supernovei SN 1979C, o altă posibilitate este aceea că o stea neutronică tânără, cu un flux dens de particule electromagnetice, ar putea fi responsabilă de apariţia acestei emisii de raze X. Aceasta ar face din obiectul descoperit cel mai tânăr şi mai strălucitor exemplu de plerion (o nebuloasă alimentată de fluxul de particule electromagnetice generat de un pulsar) şi cea mai tânără stea neutronică cunoscută (record detinut pana in prezent de pulsarul Crabului din Nebuloasa Crabului: 950 de ani).

Multi oameni care au urmarit conferinta de presa a NASA se intreaba de ce agentia americana a recurs la o strategie de captare a atentiei de tip tabloid pentru a anunta un eveniment interesant, in primul rand, doar pentru comunitatea stiintifica si care nu are niciun impact major asupra vietii oamenilor obisnuiti. Pe de o parte, ne bucuram de faptul ca agentia spatiala americana a ales sa promoveze un eveniment astronomic, atragand atentia tuturor consumatorilor de stiri din mass media asupra sa. Pe de alta parte, pentru a da un raspuns, situatia pe care DESCOPERA.ro o semnala in aceasta analiza nu s-a schimbat cu nimic: odata cu retragerea treptata a generatiei actuale de navete spatiale (space shuttle) - retragere care se va finaliza cel tarziu la mijlocul anului 2011, viitorul NASA este incert. Programul Constellation, ce isi propunea sa construiasca o noua generatie de navete si rachete eficiente (mai ales financiar) care sa readuca astronomii americani pe Luna a esuat, fiind suspendat la inceputul anului de presedintele Obama, iar despre o noua escadrila de navete, in conditiile economice actuale, nici nu poate fi vorba. Viitorul indepartat al NASA si obiectivul ei pe termen lung - amartizarea primului om - suna bine, dar nimeni nu stie cum se va ajunge acolo. Iar in ceea ce priveste parteneriatul cu diverse companii private, pentru folosirea de navete comerciale - ceea ce conform politicii impuse de Obama ar reprezenta viitorul apropiat al agentiei, deocamdata americanii nu au anuntat absolut nimic. Astfel ca nu putini analisti au concluzionat astazi ca povestea "obiectului extraordinar" este emblematica pentru noua NASA: dintr-o agentie de explorare spatiala va ajunge, mai degraba, o agentie de cercetare stiintifica spatiala. Care va trai cum si din ce poate!

Incepand de pe 15 noiembrie, DESCOPERA.ro te provoaca sa citesti maratonul de articole "DESCOPERA EXTRATERESTRI DINTRE NOI", un serial care te pune fata in fata cu una dintre cele mai mari dileme ale secolului XXI: suntem singurele creaturi inteligente din Univers? Citeste despre istoria si cazuistica OZN si ai sansa de a castiga un superlaptop de la eMAG.