Prima pagină D:News

Calatorie in Labirint

Redactia Descopera.ro | 11.16.2010 | ● Vizualizări: 134
Calatorie in Labirint     fundatia calea victorie, atelier, labirint, curs, calatorie + zoom
Galerie foto (2)

Fundatia Calea Victoriei va invita, in 18 noiembrie, de la ora 19.00, la Carturesti Verona (Mansarda), la conferinta „Calatorie in Labirint”, cu Andrei Gaitanaru si Sebastian Grama.

Inainte de a fascina renasterea si modernitatea europeana, tema labirintului a reprezentat una dintre temele recurente ale imaginarului angajat de discursul teologiei crestine. De la antichitatea tarzie pana la finalul evului mediu, imaginea labirintului a fost pusa in circulatie ca pentru a sugera asumarea efortului ascensional si unificativ al intalnirii cu Dumnezeu.De asemenea, ea a fost folosita si pentru a indica modul in care trebuie gandita relatia cu un Dumnezeu care se reveleaza in ascunderea sa si se retrage in chiar momentul aratarii sale. In conferinta pe care Andrei Gaitanaru o propune, va fi schitat modul in care tema labirintului a ajuns sa conteze atat de mult pentru imaginarul lumii crestine incat nu doar ca a devenit simbol predominant al catedralelor occidentale, ci a influentat si receptarile ulterioare ale cesteia in imaginarul european.
Sebastian Grama crede ca sa prezinti "simplu si direct" o conferinta despre labirint este ca si cum ai spune: "Aceasta propozitie este in limba chineza". Sau, pentru a ne exprima ideea si mai clar, este ca si cum ai spera ca poti convinge pe cineva sa asculte un concert de Bach fluierandu-i (drept exemplu) o piesa de muzica usoara.

Miza conferintei este - tocmai - sa aratam ca nu doar domeniile cunoscute si indeobste recunoscute drept "complicate" (filosofie, teologie, retorica, arte... ) sunt strabatute de labirinturi. Sa aratam ca si "imediatul" ascunde coridoare innodate, bucle si despartituri neasteptate. Includem in "imediat" sexul, bucataria, moda vestimentara, ba chiar si felul de a ne raporta la propriul corp. Cu alte cuvinte, civilizatia incepe cu complicarea. Daca admitem ca intre un animal mort si o rata cu portocale gatita la Paris exista o diferenta, atunci trebuie sa admitem si ca labirintul face parte din structura civilizatiei.

Iata ceea ce ne propunem sa aratam.

Data: 18 Noiembrie, Ora: 19:00
Varsta minima: 18 ani
Cost: 30 lei, cost studenti: 25 lei
Locul desfasurarii: Carturesti Verona - Mansarda