Calatorie in Labirint

16 11. 2010, 07:00

Inainte de a fascina renasterea si modernitatea europeana, tema labirintului a reprezentat una dintre temele recurente ale imaginarului angajat de discursul teologiei crestine. De la antichitatea tarzie pana la finalul evului mediu, imaginea labirintului a fost pusa in circulatie ca pentru a sugera asumarea efortului ascensional si unificativ al intalnirii cu Dumnezeu.De asemenea, ea a fost folosita si pentru a indica modul in care trebuie gandita relatia cu un Dumnezeu care se reveleaza in ascunderea sa si se retrage in chiar momentul aratarii sale. In conferinta pe care Andrei Gaitanaru o propune, va fi schitat modul in care tema labirintului a ajuns sa conteze atat de mult pentru imaginarul lumii crestine incat nu doar ca a devenit simbol predominant al catedralelor occidentale, ci a influentat si receptarile ulterioare ale cesteia in imaginarul european.
Sebastian Grama crede ca sa prezinti "simplu si direct" o conferinta despre labirint este ca si cum ai spune: "Aceasta propozitie este in limba chineza". Sau, pentru a ne exprima ideea si mai clar, este ca si cum ai spera ca poti convinge pe cineva sa asculte un concert de Bach fluierandu-i (drept exemplu) o piesa de muzica usoara.

Miza conferintei este - tocmai - sa aratam ca nu doar domeniile cunoscute si indeobste recunoscute drept "complicate" (filosofie, teologie, retorica, arte... ) sunt strabatute de labirinturi. Sa aratam ca si "imediatul" ascunde coridoare innodate, bucle si despartituri neasteptate. Includem in "imediat" sexul, bucataria, moda vestimentara, ba chiar si felul de a ne raporta la propriul corp. Cu alte cuvinte, civilizatia incepe cu complicarea. Daca admitem ca intre un animal mort si o rata cu portocale gatita la Paris exista o diferenta, atunci trebuie sa admitem si ca labirintul face parte din structura civilizatiei.

Iata ceea ce ne propunem sa aratam.

Data: 18 Noiembrie, Ora: 19:00
Varsta minima: 18 ani
Cost: 30 lei, cost studenti: 25 lei
Locul desfasurarii: Carturesti Verona - Mansarda