Prima pagină D:News

Ecografia castiga in rezolutie

Redactia Descopera.ro | 11.18.2010 | ● Vizualizări: 95
Ecografia castiga in rezolutie     ecografie, rezolutie, ultrasunete, imagini + zoom
Galerie foto (1)

“Pacalind” o lege a fizicii, o echipa de cercetatori de la Universitatea Berkeley, California, si Universitatea Autonoma din Madrid, Spania, a reusit sa obtina ecografii cu o rezolutie de 50 de ori mai mare decat cea actuala.

Noua tehnica, explicata intr-un articol aparut in Nature Physics, amplifica intr-un mod incredibil calitatea imaginilor care pot fi obtinute prin intermediul analizei ecografice, unul dintre testele cele mai simple si mai putin invazive ale evaluarii diagnostice. Pana acum, calitatea imaginilor a reprezentat o limita a ecografiilor, iar motivul trebuie cautat intr-o lege a fizicii conform careia nu se poate cobori la o rezolutie inferioara celei a lungimii de unda utilizate: in mod deosebit, in examenele ecografice, unde sunt utilizate ultrasunetele pentru generarea imaginilor, rezolutia nu poate scadea sub milimetru.

Acum insa, grupul de cercetatori a reusit sa creasca rezolutia utilizand asa-numitele "unde evanescente", adica vibratiile care se creeaza in proximitatea unui obiect si "decad" pe o distanta scurta, permitand "pacalirea" limitelor rezolutiei. Pentru a face acest lucru, ei au dezvoltat un metamaterial cu structura poroasa, un tub de cupru cu lungimea de 16 centimetri si latimea de 6, continand 1.600 cavitati. "Cu instrumentul nostru este posibila captarea si transmiterea undelor evanescente astfel incat sa se obtina imagini cu o rezolutie extrem de mare", a explicat Jie Zhu, unul dintre cercetatori.
Sursa: Galileo