T-rex avea o coada de… vitezoman

18 11. 2010, 13:54

Studiul, efectuat de catre paleontologii Universitatii din Alberta, Canada, si publicat in prestigiosul "The Anatomical Record", sugereaza ca T-rex era inzestrat cu o coada lunga care nu avea doar rolul de a contrabalansa imensul cap al carnivorului.

Scott Petersons, conducatorul catedrei de palontologie al Universitatii canadiene, a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a masurat si comparat cozile reptilelor moderne, de genul crocodililor si varanilor, cu cea a regelui therapodelor. Cercetatorul a descoperit, in toate cazurile studiate, ca cei mai mari muschi ai cozii sunt atasati de femur. Acesti muschi, denumiti caudofemoralis, sunt responsabili de zvacniturile puternice necesare inaintarii in viteza.

In plus, coada lui T-rex era cu adevarat unica. Scott Pertersons a evidentiat faptul ca vertebrele caudale ale regelui carnivorelor erau atasate mult deasupra cozii. Acest lucru duce la crearea unui spatiu imens la baza cozii, spatiu unde erau atasati uriasii muschi caudofemoralis. Fara coaste care sa-i limiteze dimensiunile muschilor caudofemoralis, T-rex era capabil sa alerge cu o viteza incredibil de mare pentru talia sa.

Pe baza acestor descoperiri, comunitatea stiintifica este gata sa accepte faptul ca estimarile anterioare ale masei musculare a Regelui Tiran au fost gresite. Astfel se explica de ce generatii de paleontologi au crescut crezand ca T-rex era un animal imens si greoi, incapabil sa isi alerge prada, si cu comportament exclusiv hoitar.

Sursa: DiscoveryNews