Masculii de macaci iau politica in serios

19 11. 2010, 13:23

Contrar asteptarii cercetatorilor, noile evidente de teren demonstreaza ca masculii izolati, neinruditi intre ei, cauta sa se asocieze in - ceea ce s-ar numi in limbaj sociologic: grupuri de interese. "Gastile" de macaci, odata formate, sunt scena unor intense si complexe lupte politice, cu nimic deosebite de conflictele din parlamentele si guvernele oamenilor.

Pana in prezent, majoritatea cercetarilor care vizau macacii, s-au axat doar pe studierea relatiilor intre femele, deoarece acestea traiesc mai mult decat masculii si sunt adevaratii lianti ai unui grup social de maimute. In cazul femelelor, este imperios necesar ca acestea sa se imprieteneasca si sa actioneze impreuna, deoarece in acest mod securitatea grupului este sporita, iar accesul la sursele de hrana - mult facilitat.

Masculii, in schimb, isi leaga prietenii doar pe baza formarii unor aliati politici care sa-i sustina in lupta pentru putere. Spre suprinderea zoologilor, masculii de macaci au fost surprinsi in momente in care incercau sa "mituiasca" aliatii adversarilor. Oferindu-le acestora fructe, seminte si sedinte de puricat gratis!

"Am demonstrat, in premiera, ca prieteniile stranse intre masculi duc la un succes sporit in cursa spre un statut social inalt, precum si in sansele de a avea cat mai multi urmasi. Rezultatele noastre sugereaza ca tendinta universala a oamenilor de a-si forma legaturi sociale stranse are radacini evolutionare mai vechi decat notiunea de familie. Lunga istorie evolutionara a acestei fundamentale trasaturi sociale explica cu brio de ce pierderea prietenilor sau a integrarii sociale, are rezultate devastatoare asupra sanatatii mentale si fizice a oamenilor", declara Oliver Schulke, cercetator principal in cadrul Universitatii Georg August.

Sursa: ScienceDaily