De ce toti anticorpii sunt invinsi de HIV?

22 11. 2010, 12:40

Cercetatorii si-au bazat concluziile pe rezultatele unor experimente cristalografice si biochimice. Experimentele in cauza au evidentiat faptul ca structurile moleculare specifice ale diferitelor tipuri de anticorpi trebuie sa aiba o ordine specifica pentru a putea pune la punct o aparare eficienta in fata virusurilor.

Cercetarile anterioare au demonstrat ca doi dintre cei mai puternici anticorpi care actioneaza impotriva virusului HIV, cunoscuti in lumea medicala sub numele 2F5 si 4E10, ar putea fi capabili sa neutralizeze regiunea MPER din virusul HIV, zona denumita de specialisti, "Calcaiul lui Ahile" al bolii SIDA. Din nefericire, regiunea MPER, devine detectabila pentru cei doi anticorpi de-abia dupa ce virusul a parazitat celula gazda, iar efectul puternicilor anticorpi este deja nul.

Cercetatorii nu isi pierd insa speranta, declarand ca descoperirea este deosebit de importanta in lupta contra SIDA deoarece, in prezent, se pot distinge partile dintr-un virus pe care anticorpii le detecteaza si identifica in ciuda "semnalelor false" emise de virusuri pentru derutarea sistemului de paza al organismului.

Sursa: ScienceDaily