In premiera: la Bucuresti se deschide Muzeul Deşeurilor

22 11. 2010, 18:34

Originalul muzeu din incinta AFI Palace Cotroceni propune o nouă perspectivă asupra impactului pe care-l au "deşeurile" asupra vieţii noastre cotidiene - de la disconfort la ameninţare - şi, mai ales, necesara lor integrare în ciclul resurselor - temporar transformate în obiecte care, erodate de timp, devin "deşeuri".

Este o fereastră deschisă spre reconsiderarea acestei "faze" pe care o traversează resursele de care dispunem şi asupra cărora intervenim neîncetat. Să putem sesiza că orice deşeu este avatarul unui obiect - odată util şi râvnit - este pariul acestui muzeu neobişnuit. Implicit, el reprezintă un parcurs iniţiatic şi educativ, incitant pentru minte şi mobilizator pentru noi toţi. Dintr-o dată, tot mai des pomenitele obiective sau obligaţii de management integrat al deşeurilor, de prevenţie şi reducere, de colectare selectivă, de valorizare capătă sens, devin realităţi palpabile.

Muzeul va avea - la început - 13 zone dedicate diverselor deşeuri municipale şi fluxuri de gestiune a acestora - de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal) la DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere inclusiv surse de lumină şi baterii), de la biodegradabile la cele periculoase, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă, de la reutilizări la reciclare.

Printre atracţiile muzeului se regăsesc: zona de colectare selectivă a ambalajelor, a DEEE-urilor, zona specială de curs pentru elevii claselor I-VIII, zona de prezentare a portalului www.MentineRomaniaCurata.ro, zona dedicată Ministerului Mediului şi Pădurilor, 3 zone de prezentare vizuală a problemelor de littering (gunoi stradal), precum şi o zonă de expoziţii - una din principalele atracţii fiind "Traseul Deşeurilor".

"Toţi implicaţi - toţi responsabili ar putea fi motto-ul acestui muzeu - de altfel, impropriu spus muzeu, întrucât exponatele şi informaţiile, modulele funcţionale, echipamentele media, agora - un spaţiu convivial de dialog, prezenţa permanentă a interlocutorilor avizaţi şi nu în ultimul rând participarea unui număr impresionant de actori direcţi din lumea "deşeurilor" fac din această iniţiativă o adevărată platformă de comunicare, deschisă corpului social în ansamblul său, de la preşcolar la instituţii, de la cetăţean la antreprenor şi de la ONG-uri la administraţia locală.

Muzeu, deci, în sensul unui memento - adică al unui exerciţiu constant al memoriei - premiza oricărui angajament care face din noi fiii cetăţii. O poveste cu noi, despre noi, pentru noi", declară Ilie Brie, Preşedintele Asociaţiei CEDD."

Inugurarea Muzeului Deseurilor va avea loc pe data de 23 noiembrie 2010, la orele 14.00.

Incepand cu data de 24 noiembrie, accesul în muzeu se va face gratuit, 7 zile din 7, între orele 12:00 şi 22:00.

Locaţia: AFI Palace Cotroceni, etaj 1, în zona dedicată copiilor, deasupra magazinului Real.

Organizatori: Asociatia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Mediului şi Pădurilor, AFI Palace Cotroceni.

Parteneri media: RFI, www.port.ro, Oferte Speciale, Revista Ecologic, Think Outside the Box, www.Greenblog.ro, www.Descopera.ro, www.telegrafonline.ro, www.ne-cenzurat.ro, www.stirimm.ro, www.121.ro

Sponsori: Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu, Recolamp, Ecotic, Eco-Rom Ambalaje, Remat Holding.