Prima pagină D:News

Descoperire cutremuratoare: Universul dinaintea Big Bang-ului?

11.23.2010 | ● Vizualizări: 3015
Am descoperit Universul dinaintea Big Bang-ului?     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Actuala conventie cosmologica atesta ideea ca universul a inceput cu 13,7 miliarde de ani in urma, odata cu Big Bang-ul. Dar, un fizician legendar sustine ca ar fi descoperit prima dovada a unui cosmos ciclic si etern.

Conform modelului Big Bang, tot ceea ce alcatuieste acumUniversul a fost candva concentrat intr-un singur punct de odensitate aproape infinita. Inainte ca aceasta singularitate sa explodeze siuniversul sa inceapa, nu exita absolut nimic (esteaproape paradoxala ideea de pre-Big Bang, avand in vedere ca timpulinsusi se poate sa nu fi existat inca). In modelul acceptat,Universul a inceput cu Big Bang-ul, a suferit o inflamare /explozie cosmica intr-o singura fractiune de secunda si apoi si-astabilizat un ritm de expansiune gradual, proces inca indesfasurare; iar totul tinde probabil la un cosmos infinit sidiform.

Sir Roger Penrose, unul dintre cei mai renumiti oameni de stiintaai ultimilor 50 de ani, pune la indoiala aceasta teorie. El indicaposibilitatea ca Universul sa se fi nascut intr-o scazuta stare deentropie, insemnand ca un grad foarte ridicat de ordine a existatinitial, reprezentand, posibil, chiar materia complexa ce a intratin componenta tuturor celor ce ne inconjoara. Obiectia fizicianuluieste aceea ca modelul Big Bang nu poate explica motivul existenteiunei stari foarte scazuta de entropie si tot el crede ca poseda unraspuns - acela ca universul nostru este doar unul din multeleintr-un lant ciclic, in care fiecare Big Bang da nastere unui nouunivers, in locul celui precedent.

Cum explica asta lucrurile? Penrose sustine ca incheierea fiecarui univers implica orevenire la o entropie scazuta. Acest lucru seintampla deoarece gaurile negre absorb toate materia, energia siinformatia pe care le intalnesc, ceea ce conduce la disparitiaentropiei din Univers (unde se duce aceasta este o cu totul altaproblema). Expansiunea continua a Universului intr-un eventualnimic urias, golit de continut, cauzeaza in cele din urma chiarevaporarea gaurior negre, ceea ce aduce Universul, din nou, intr-ostare de perfecta ordine, gata sa se contracte intr-o nouasingularitate si sa declanseze un nou Big Bang.Pana aici, numai teorie. Si totusi, sustine Penrose, exista maimult de atat, deoarece cercetatorul ar fi descoperit dovezi care iisprijina ideile. Este vorba despre fundalul de microunde cosmice,radiatii care strabat universul si despre care se credea ca s-auformat la 300.000 de ani dupa Big Bang, oferind date despre cum erauniversul in acele vremuri indepartate. A;aturi de colegul sau VaheGurzadyan, Penrose a descoperit cercuri concentrice clare inaceasta colectie de date, care sugereaza ca anumite regiuni aleradiatiei cosmice prezinta temperaturi mult diminuate comparativ cualte zone.

Ce inseamna asta? Penrose crede ca aceste cercuri suntferestre spre universuri anterioare, ondulatii sferice lasate inurma de efectele gravitationale ale coliziunii gaurilor negre dinuniversul anterior. Cercetatorul adauga ca aceste cercurinu isi gasesc deloc noima in actualul model cosmic, care atesta catoate variatiile termice din fundalul de microunde cosmice ar trebui safie aleatoare. Iata partea interesanta. Daca cercurile chiar existasi fac, intr-adevar, ceea ce sustine Penrose, atunci fizicianul arputea fi pe cale sa anuleze modelul standard al "inflamarii". Dar,este un drum lung de strabatut intre ce stim acum si acel punct,presupunand ca el exista.

Modelul "inflationist" al universului a devenit consensual la scaramondoala dintr-un motiv intemeiat - este cea mai buna explicatie pecare o avem momentan pentru cosmos - dar acest lucru nu inseamnadecat ca specialistii cosmologi vor examina orice rezultate carepar sa dezaprobe in mod critic ceea ce se stie/presupunedeja.

Mai exista la teoria lui Penrose cateva presupuneri cheie, inspecial aceea ca toate particulele isi vor pierde masa in pragulsfarsitului universului. In acest moment, nu stim daca acest lucruse va intampla cu adevarat - in fapt, nu exista dovezi clare nici pentrudescompunerea electronilor.

Sursa: Io9Descopera lumea in care traiesti: