Prima pagină D:News

Descoperire cutremuratoare: Universul dinaintea Big Bang-ului?

Redactia Descopera.ro | 11.23.2010 | ● Vizualizări: 3840
Am descoperit Universul dinaintea Big Bang-ului?     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Actuala conventie cosmologica atesta ideea ca universul a inceput cu 13,7 miliarde de ani in urma, odata cu Big Bang-ul. Dar, un fizician legendar sustine ca ar fi descoperit prima dovada a unui cosmos ciclic si etern.

Conform modelului Big Bang, tot ceea ce alcatuieste acum Universul a fost candva concentrat intr-un singur punct de o densitate aproape infinita. Inainte ca aceasta singularitate sa explodeze si universul sa inceapa, nu exita absolut nimic (este aproape paradoxala ideea de pre-Big Bang, avand in vedere ca timpul insusi se poate sa nu fi existat inca). In modelul acceptat, Universul a inceput cu Big Bang-ul, a suferit o inflamare / explozie cosmica intr-o singura fractiune de secunda si apoi si-a stabilizat un ritm de expansiune gradual, proces inca in desfasurare; iar totul tinde probabil la un cosmos infinit si diform.

Sir Roger Penrose, unul dintre cei mai renumiti oameni de stiinta ai ultimilor 50 de ani, pune la indoiala aceasta teorie. El indica posibilitatea ca Universul sa se fi nascut intr-o scazuta stare de entropie, insemnand ca un grad foarte ridicat de ordine a existat initial, reprezentand, posibil, chiar materia complexa ce a intrat in componenta tuturor celor ce ne inconjoara. Obiectia fizicianului este aceea ca modelul Big Bang nu poate explica motivul existentei unei stari foarte scazuta de entropie si tot el crede ca poseda un raspuns - acela ca universul nostru este doar unul din multele intr-un lant ciclic, in care fiecare Big Bang da nastere unui nou univers, in locul celui precedent.

Cum explica asta lucrurile? Penrose sustine ca incheierea fiecarui univers implica o revenire la o entropie scazuta. Acest lucru se intampla deoarece gaurile negre absorb toate materia, energia si informatia pe care le intalnesc, ceea ce conduce la disparitia entropiei din Univers (unde se duce aceasta este o cu totul alta problema). Expansiunea continua a Universului intr-un eventual nimic urias, golit de continut, cauzeaza in cele din urma chiar evaporarea gaurior negre, ceea ce aduce Universul, din nou, intr-o stare de perfecta ordine, gata sa se contracte intr-o noua singularitate si sa declanseze un nou Big Bang.Pana aici, numai teorie. Si totusi, sustine Penrose, exista mai mult de atat, deoarece cercetatorul ar fi descoperit dovezi care ii sprijina ideile. Este vorba despre fundalul de microunde cosmice, radiatii care strabat universul si despre care se credea ca s-au format la 300.000 de ani dupa Big Bang, oferind date despre cum era universul in acele vremuri indepartate. A;aturi de colegul sau Vahe Gurzadyan, Penrose a descoperit cercuri concentrice clare in aceasta colectie de date, care sugereaza ca anumite regiuni ale radiatiei cosmice prezinta temperaturi mult diminuate comparativ cu alte zone.

Ce inseamna asta? Penrose crede ca aceste cercuri sunt ferestre spre universuri anterioare, ondulatii sferice lasate in urma de efectele gravitationale ale coliziunii gaurilor negre din universul anterior. Cercetatorul adauga ca aceste cercuri nu isi gasesc deloc noima in actualul model cosmic, care atesta ca toate variatiile termice din fundalul de microunde cosmice ar trebui sa fie aleatoare. Iata partea interesanta. Daca cercurile chiar exista si fac, intr-adevar, ceea ce sustine Penrose, atunci fizicianul ar putea fi pe cale sa anuleze modelul standard al "inflamarii". Dar, este un drum lung de strabatut intre ce stim acum si acel punct, presupunand ca el exista.

Modelul "inflationist" al universului a devenit consensual la scara mondoala dintr-un motiv intemeiat - este cea mai buna explicatie pe care o avem momentan pentru cosmos - dar acest lucru nu inseamna decat ca specialistii cosmologi vor examina orice rezultate care par sa dezaprobe in mod critic ceea ce se stie/presupune deja.

Mai exista la teoria lui Penrose cateva presupuneri cheie, in special aceea ca toate particulele isi vor pierde masa in pragul sfarsitului universului. In acest moment, nu stim daca acest lucru se va intampla cu adevarat - in fapt, nu exista dovezi clare nici pentru descompunerea electronilor.

Sursa: Io9

Descopera lumea in care traiesti: