Si serpii zboara, iar Pentagonul ii studiaza

25 11. 2010, 12:04

Un salt de pe o ramura, corpul cat mai aplatizat posibil pentru ca aerul sa-l sustina, si animalul planeaza din copac, lansandu-se in gol de la inaltimi de pana la 60 de metri, si parcurgand distante de peste 200. Zboara pasarile, se stie, veveritele si broastele zboara si ele, iar acum s-a descoperit ca sunt capabili de acest lucru si serpii.

Ei bine, n-or zbura toti, dar acum s-a dovedit ca sunt capabile sa zboare cel putin cinci specii de serpi arboricoli din familia Chrysopelea, raspanditi in sud-estul Asiei. In cadrul studiului lor, biologul Socha si colegii lui de la Virginia Tech au observat mai intai comportamentul serpilor in mediul lor natural, iar apoi au reprodus conditiile de zbor in laborator, filmand fazele esentiale.

Patru camere video au imortalizat miscarea serpilor Chrysopelea, capabili sa se sustina in aer si sa-si incetineasca caderea, iar apoi cercetatorii au analizat reproducerile in 3D ale pozitiilor corpului reptilelor. "Chiar daca serpii se aflau in miscare, indreptandu-se in jos, erau intr-un oarecare fel impinsi in sus deoarece componenta fortei aerodinamice era mai mare decat greutatea reptilei. Ipotetic, acest lucru inseamna ca daca sarpele ar fi ramas in aer mai mult timp, ar fi sfarsit prin a se inalta in loc sa cada pe pamant", a observat Socha. Cu alte cuvinte, nu este vorba de o planare pentru a incetini caderea, ci de un zbor un toata puterea cuvantului, pe care sarpele decide intr-un anumit sens sa-l incheie, dirijandu-se in jos.

"Sarpele se misca mult in timp ce se afla in aer si este ca si cum mai multe segmente din corpul lui flexibil ar deveni aripi", a mai precizat biologul. O descoperire atat de surprinzatoare incat a atras atentia Departamentului de Aparare al Statelor Unite. Finanatat initial de National Geographic Society, grupul de cercetare condus de Socha este acum sustinut de o agentie a Pentagonului care se ocupa de studiul tehnologiilor militare.

Sursa: La Repubblica