Prima pagină D:News

Robotii invata sa citeasca

Redactia Descopera.ro | 11.25.2010 | ● Vizualizări: 125
Robotii invata sa citeasca     robot, android, inteligenta artificiala, inventica, tehnologie, hi tech, robotica, marge, asimo + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta incearca sa-i invete pe roboti sa citeasca, astfel incat acestia sa inteleaga, de exemplu, semnele de circulatie, indicatoarele dintr-un oras, sau numele magazinelor si ceea ce scrie pe diverse etichete – ajungand, prin aceasta cunoastere, sa traiasca pe « propriile picioare ».

Expertii cred ca dezvoltarea componentei "literate" a vietii artificiale ar trebui sa fie un proces relativ simplu, din moment ce diverse programe de computer sunt deja capabile sa converteasca cartile scanate in text, pe care apoi sa-l "citeasca".

O echipa de roboticieni lucreaza deja la un robot de test - denumit Marge - care a fost inzestrat cu un program extrem de performant de recunoastere optica avansata a literelor. Prototipul mai este inzestrat cu un dictionar complex si un corector de cuvinte, astfel incat robotul sa interpreteze corect inclusiv textele care sunt scrise gresit.

Unul dintre cercetatorii implicati in proiectul Marge, doctorul Ingmar Posner, robotician la prestigioasa Universitate Oxford, considera ca un robot capabil sa citeasca cursiv va reprezenta o evolutie semnificativa in dezvoltarea cibernetica. Desigur, de la citirea unui cuvant pana la intelegerea deplina a sensului mai este un drum lung, insa programul folosit in cazul lui Marge ar putea fi combinat cu metoda de invatare a celebrului robot japonez ASIMO, caruia i se arata un obiect si i se spune la ce foloseste.