Prima pagină D:News

Primul pas catre Marte – atingerea partii intunecate a Lunii

Redactia Descopera.ro | 11.25.2010 | ● Vizualizări: 359
Primul pas catre Marte – atingerea partii intunecate a Lunii      marte, luna, nasa, misune spatiala, radiatie cosmica, naveta spatiala + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii NASA si-au propus sa exploreze partea intunecata a Lunii, folosind o naveta spatiala cu echipaj uman, pentru prima data dupa aselenizarea din 1968. In acest scop, va fi proiectata o nava spatiala gigant de la bordul careia sa fie intreprinse toate operatiunile necesare unui asemenea program. O atare initiativa este cruciala, considera oamenii de stiinta, pentru derularea unei calatorii catre Marte, o calatorie care ar trebui sa dureze, conform estimarilor, aproximativ un an, dus-intors.

Experimentul va arata, totodata, cum reactioneaza oamenii in fata unor calatorii spatiale atat de lungi si cum raspunde organismul lor la radiatiile cosmice, una dintre problemele majore in cazul unei calatorii catre Planeta Rosie.

Partea intunecata a Lunii se afla intotdeauna pe partea opusa campului nostru vizual si, pana in prezent, nu a putut fi observata decat a cincea parte din ea. Primele fotografii au fost realizate in anul 1953, de catre naveta spatiala sovietica Luna 3, apoi in anul 1968, in cadrul misiunii Apollo. De atunci, incercarile specialistilor NASA si ai altor agentii spatiale de a cerceta fata intunecata a Lunii au lipsit aproape in totalitate.

NASA anunta ca o calatorie catre Marte este extrem de dificila si ca alinierea corecta a planetelor, necesara unei misiuni catre Planeta Rosie, se petrece odata la 25 de luni, un motiv in plus pentru ca Agentia Spatiala Americana sa urgenteze pregatirile. Se estimeaza ca studierea fetei intunecate a Lunii va incepe nu mai devreme de anul 2016.

Sursa: DailyMail