Prima pagină D:News

A fost creat primul super-foton, “mostenitorul” laserului

Redactia Descopera.ro | 11.26.2010 | ● Vizualizări: 600
A fost creat primul super-foton, “mostenitorul” laserului     foton, laser, lumina, particule + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii de la Universitatea Bonn au creat pentru prima oara un condensat de particule de lumina.

Un grup de fizicieni de la Universitatea Bonn a reusit sa traduca in realitate ceea ce pana acum a fost doar imaginat: construirea unei super-particule (in termeni tehnici un condensat Bose-Einstein), alcatuita din fotoni, prin racirea si apoi comprimarea particulelor luminoase astfel incat acestea sa se comporte precum o singura entitate.

Descoperirea, publicata in ultimul numar al revistei "Nature", ar putea duce la dezvoltarea de noi surse de lumina asemanatoare laserului, dar capabile sa actioneze in spectrul razelor X. Vor beneficia de ele in primul rand computerele viitorului: teoretic, noua sursa de lumina ar putea fi utilizata pentru punerea la punct a unor cipuri mult mai performante decat cele actuale.

Pentru a intelege exact valoarea descoperirii trebuie sa facem un pas inapoi, catre acea stare a materiei botezata dupa numele a doi mari fizicieni: Satyendra Nath Bose si Albert Einstein. Termenul se refera la o conditie in care toate particulele sunt izolate in aceeasi stare cuantica. Primul condensat de acest tip, produs in 1995 de fizicienii de la laboratorul NIST-JILA din cadrul Universitatii Colorado, a fost creat prin racirea atomilor de rubidiu si concentrarea lor intr-un spatiu compact, pentru a-i face sa se comporte precum o unica super-particula. De-atunci a aparut si ideea ca un astfel de condensat ar putea fi creat si cu fotoni, dar nimeni pana acum nu a reusit sa demonstreze acest lucru practic.

Obstacolul major consta in faptul ca particulele luminoase au tendinta sa dispara atunci cand sunt racite dincolo de un anumit prag; tocmai de aceea oamenii de stiinta nu au reusit pana acum sa le receasca si sa le condenseze in acelasi timp. Fizicienii din Bonn au reusit insa sa rezolve problema, izoland fotonii intr-o micuta cavitate optica continand moleculele pigmentate.

Aceasta super-particula luminoasa are caracteristicile similare laserelor, dar reprezinta o sursa de lumina complet noua. "In momentul de fata nu suntem in masura sa producem lasere care sa genereze lumini la lungimi de unda foarte scurte, cum sunt cele ale ultravioletelor si razelor X. Cu un condensat fotonic Bose-Einstein acest lucru ar putea fi insa posibil", a precizat Jan Klaers, unul dintre autorii studiului.

Sursa: Wired.it

Tag-uri: foton | laser | lumina | particule | raze X