Incredibil! Celebra oaie Dolly a fost clonata din nou, de 4 ori!

30 11. 2010, 13:58

Primul mamifer clonat dintr-o celula adulta, oaia Dolly a facut senzatie in presa internationala, atunci cand a fost clonata de o echipa de cercetatori de la Institutul Roslin din Edinburgh, Scotia, in 1996. In mass media din intreaga lume, Dolly a devenit o adevarata vedeta, fiind prezentata ca o inestimabila senzatie stiintifica. In acelasi timp insa, multi critici avizati au avertizat ca savantii de la Institutul Roslin se joaca cu focul, tehnologia prin care a fost clonata Dolly comportand riscuri majore - putand dand nastere la creaturi cu malformatii, sistem imunitar precar si care mor prematur.

In cazul lui Dolly, aceste critici s-au adeverit: cercetatorii au fost nevoiti sa o eutanasieze pe Dolly, in 2003, pe cand oaia avea doar 6 ani (speranta medie de viata a unei oi este de 10 - 12 ani, desi unele pot trai chiar 20 de ani!), pentru a-i curma durerile: Dolly suferea de o boala grava a plamanilor si de artrita.

Cele 4 clone recent create fac parte dintr-un experiment prin care geneticienii au vrut sa descopere daca tehnica de clonare s-a imbunatatit in ultimii ani. Oile clonate sunt identice una cu cealalta si cu clona originala. Profesorul Keith Campbell, geneticianul din spatele intregului proiect Dolly, are grija de cele 4 oi intr-un laborator al Universitatii Nottingham. "Dolly este vie si o duce bine. Din punct de vedere genetic, aceste 4 oi sunt Dolly!" declara el entuziast.

Clonarea oii Dolly a fost un proces lung si anevoios: echipa oamenilor de stiinta scotieni a facut 277 de incercari - o singura oita a supravietuit: Dolly. De aceasta data, geneticienii au avut nevoie de doar 5 embrioni din care au "produs" cele 4 Dolly perfect sanatoase, pana in acest moment.

Cele 4 noi Dolly s-au nascut in urma cu 3 ani si jumatate, dar existenta lor a fost facuta publica de abia zilele trecute, cand profesorul Campbell le-a prezentat in cadrul unui discurs despre clonare tinut in fata Parlamentului European.

In ciuda controverselor starnite si a tehnologiei de clonare, care inca nu este 100 % sigura, in numeroase tari din lume, clonarea este deja folosita pe scara larga, in agricultura, in cazul celor mai performante animale.

Sursa: Daily Mail

Citeste aici, pe larg, despre clonare!