Cand sapunul te imbolnaveste

01 12. 2010, 12:16

Prea multa igiena dauneaza sanatatii: o sustin cercetatorii de la School of Public Health din cadrul Universitatii Michigan, potrivit carora ar putea fi tocmai excesul de curatenie vinovat pentru cresterea susceptibilitatii la alergii. Sub acuzatie (din nou), expunerea excesiva la triclosan, o substanta antibacteriana prezenta in multe sapunuri, paste de dinti si alte produse cosmetice.

Anterior, mai multe studii facute pe animale au demonstrat ca triclosanul poate influenta negativ sistemul imunitar, dar acesta este primul studiu care analizeaza efectele expunerii fiintelor umane la aceasta substanta, au precizat cercetatorii.

In baza datelor din "National Health and Nutrition Examination Survey", adunate intre 2003 si 2006, specialistii au confruntat prezenta triclosanului in urina cu diagnostice de alergie sau febra fanului, utilizate drept markeri ai alterarilor survenite la nivelul sistemului imunitar, pe un esantion de americani cu varsta de peste 6 ani. Specialistii au detectat mai multe cazuri de alergii si febra a fanului la subiectii cu varsta de pana in 18 ani cu un nivel ridicat de triclosan in urina.

"Rezultatele studiului nostru sustin ipoteza conform careia mediile foarte igienice poat avea un impact negativ asupra expunerii la microorganismele benefice dezvoltarii sistemului imunitar", a explicat Allison Aiello, unul dintre cercetatori. Iar triclosanul, fiind unul dintre antimicrobienii cei mai raspanditi, ar putea fi principalul responsabil.

Totusi, oamenii de stiinta nu pot exclude deocamdata in totalitate nici varianta ca indivizii alergici sa fie mai curati din cauza bolii lor, si raportul observat sa nu fie unul de cauzalitate.

Sursa: AGI