Robotii vor fi invatati sa gandeasca

02 12. 2010, 12:28

Descoperirea a fost facuta in cadrul proiectului PACO-PLUS ("Perception, action and cognition through learning of object-action complexes"), finantat cu 6,9 milioane de euro de la UE.

Partenerii proiectului au incercat sa testeze teoria definita "object-action complexes" (OACs); OAC sunt acele unitati caracterizate de asa-numita "thinking by doing", o abordare utilizata in proiectarea de software si hardware in masura sa le permita robotilor sa se gandeasca la obiecte in functie de actiunile pe care le pot indeplini cu ele.

De exemplu, daca un robot vede un obiect prevazut cu maner il poate apuca; daca insa obiectul are o deschizatura, robotul ar putea sa insereze in el alt obiect sau sa-l umple cu lichid. De asemenea, daca obiectul respectiv este prevazut cu capac, robotul il poate deschide. Astfel, obiectele sunt investite cu importanta in functie de cantitatea de actiuni pe care un robot le-ar putea duce la indeplinire cu ele.

Aceasta teorie deschide scenarii foarte interesante: creste probabilitatile ca robotii sa deprinda asa-numitul "comportament emergent", adica sa dezvolte in mod spontan comportamente complexe in baza unor reguli destul de simple. De altfel, abordarea aleasa de echipa de experti reproduce din multe puncte de vedere procesele de invatare ale copiilor.

In cadrul proiectului PACO-PLUS, cele mai multe experimente au fost realizate pe roboti umanoizi. "Umanoizii sunt personificari artificiale cu capacitati de perceptie si motorii variate si complexe, care ii transforma in platforma cea mai adecvata studiului proceselor cognitive si a proceselor de elaborare a informatiilor", a explicat Tamim Asfour, cercetator in cadrul Departamentului de Antropometrie al Institutului Tehnologic din Karlsruhe (Germania), si coordonator al proiectului.

Sursa: Molecularlab.it