“Inundatie” de sobolani in Bangladesh

02 12. 2010, 13:54

Locuitorii saracei tari asiatice cred ca sunt pedepsiti de Dumnezeu prin acesta plaga de dimensiuni biblice. "Armada" de sobolani este cu mult mai mare decat estimasera specialisti din mai multe tari, sositi aici sa vada spectacolul incredibil, in care miliarde de sobolani acopera sosele, poduri, cladiri, campuri, sate si paduri, manati de o foame proverbiala pentru voracele rozatoare.

La o prima estimare, se pare ca invazia sobolanilor a fost declansata de un fenomen natural, dar neregulat, care se petrece odata la cativa ani - respectiv fructificatia abundenta a unei specii de bambus.
Padurile de bambus acopera o suprafata de aproximativ 26.000 kilometri patrati si se intind in Bangladesh, statul indian Mizoram si Myanmar. Odata la 50 de ani, se petrece un fenomen natural, prin care mari intinderi de padure se usuc si mor.

Cand se petrece acest fenomen, fructificatia bambusului creste intr-atat de mult, incat se inregistreaza pana la 80 de tone de seminte de bambus la hectar. Cantitatea imensa de seminte duce la explozia demografica a populatiilor de sobolani care, aflate in fata excesului de hrana, ajung la randul lor la un excedent fara precedent al numarului de exemplare.

Sobolanii se inmultesc intr-un ritm ametitor; la varsta de 50-60 de zile, un sobolan este gata sa faca urmasi.
Oamenii din zona risca sa moara de foame, deoarece "raurile" de sobolani aflate in migratie spre padurile de bambus devasteaza toate recoltele si silozurile de cereale intalnite in cale.

Sursa: BBCNews