Coplesitoarea descatusare a fortelor neomenesti pe Pamant (FOTO)

03 12. 2010, 12:53

Cantitati uriase de praf ridicat de vant si precipitatii domina centrul unei asemenea furtuni, in timp ce inele de nori negri ii incercuiesc marginile. Iar electricianul Sean Heavey, in varsta de 34 de ani, un fotograf amator, a reusit sa surprinda in imagini impresionantul fenomen natural in luna iulie a acestui an, in apropiere de Glasgow, Montana, SUA.



Conform autorului fotografiilor, furtuna in cauza a provocat pagube minore si a persistat vreme de cateva ore in acelasi loc, inainte de a se deplasa. Mezocicloanele pe care se bazeaza acest sistem de furtuni constau in curenti ascendenti rotativi care genereaza ploi torentiale si vanturi puternice. De asemenea, in cadrul unui asemenea fenomen, se pot produce pana la 60 de tornade.



Sean Harvey "vaneaza" de sapte ani furtuni cu obiectivul aparatului de fotografiat, dar de aceasta data, prin captarea imaginii "Navei-Mama" - cum a botezat furtuna gratie formei si dimensiunilor sale asemanatoare unei uriase farfurii zburatoare - chiar barbatul declara ca s-a intrecut pe sine, marturisind ca este impresionat de realizarea sa.



Asemenea furtuni se manifesta, in general, ca rezultat al ciocnirii unor mase de aer rece si uscat cu mase de aer umed tropical. Atunci cand ciclonul central ramane fara aer umed si cald, furtuna sucomba. Daca aceasta epuizare nu se manifesta totusi, norul rotativ coboara spre pamant tot mai mult si poate deveni o tornada gigantica.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: