Creativitatea nu tine de emisfera cerebrala dreapta

06 12. 2010, 12:09

Cei doi cercetatori sustin ca gandirea creativa nu poate fi corelata niciunei arii specifice a creierului, nici din dreapta, nici din stanga, anterioara sau posterioara; singura certitudine, in baza studiilor realizate cu ajutorul unor tehnici precum electroencefalograma, rezonanta magnetica sau tomografia cu pozitroni, este ca o zona anterioara a creierului, cortexul prefrontal, se activeaza atunci cand o persoana desfasoara sarcini creative. Dar aceeasi zona se pune in miscare si atunci cand o persoana trebuie sa duca la bun sfarsit o treaba complicata, dar care nu presupune neaparat creativitate.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Arne Dietrich si Riam Kanso au examinat 72 de experimente asupra neurobiologiei creativitatii, in care au fost studiate atat experienta creatiei artistice, cat si asa-numitul "insight", adica momentul in care o idee prinde contur in capul unui om.

In opinia lui Luca Francesco Ticini de la Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences din Leipzig, ipoteza cercetatorilor americani nu este insa neaparat contrara celei activarii ariei prefrontale, ci doar evidentiaza rolul sinergiei dintre zone cerebrale diferite.
Sursa: Corriere della Sera