O pasare uriasa inspaimanta “hobbitii” din Insula Flores

08 12. 2010, 14:17

Pasarea - azi disparuta - este considerata de oamenii de stiinta drept o ruda apropiata a pasarii marabu (Leptoptilos crumeniferus - foto), o specie de barza africana, care atinge inaltimea de 1,5 m si cantareste pana la 9 kg.

Rusa ei fosila, numita de descoperitorii sai (cercetatori de la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturala din Washington, SUA, si de la Muzeul National de Istorie Naturala din Jakarta, Indonezia) Leptoptilos robustus, era mult mai mare: avea cca. 1,80 m inaltime si cantarea peste 15 kg.

Marimea ei parea, probabil, impresionanta locuitorilor insulei: aici a evoluat o specie de hominid de mici dimensiuni, Homo floresiensis (poreclit "hobbit"), care avea o inaltime medie de 1 metru si care a supravietuit, dupa opinia unor paleontologi, pana in urma cu 12.000 - 13.000 de ani.

Ramasitele fosile ale pasarii Leptoptilos robustus, a caror varsta a fost estimata la 20.000 - 50.000 ani, au fost descoperite in pestera Liang Bua - aceeasi pestera in care, in anul 2004, au fost gasite si primele fosile de Homo floresiensis.

Insula indoneziana Flores e cunoscuta pentru formele de viata deosebite - fie mult mai mari, fie neobisnuit de mici, fata de speciile inrudite - care au trait sau traiesc aici: in afara de barza uriasa si hominizii marunti de statura, aici au trait sobolani uriasi si elefanti pitici si, tot aici, traieste varanul (dragonul) de Komodo, cea mai mare specie de soparla actuala, care poate ajunge la 3 metri lungime si greutatea de 70 kg.

Sursa: Mail Online