“Pokerul” planetelor

10 12. 2010, 12:54

Un sistem planetar enigmatic si deconcertant, deoarece pune in criza cele doua modele ale formarii planetelor utilizate pana in prezent de astronomi: au explicat motivul in paginile revistei Nature, cercetatorii de la Herzberg Institute of Astrophysics din Victoria (British Columbia). Cautarea planetelor extrasolare este un domeniu relativ tanar, dar extrem de promitator: in doar 15 ani de la descoperirea primei au fost fost identificate peste 500 planete extrasolare. Cele mai multe dintre ele sunt identificate in maniera indirecta, de exemplu masurand perturbatiile gravitationale induse asupra stelei principale, sau observand diminuarea luminii stelei atunci cand planeta trece prin fata ei. In putine cazuri, cum este cel al sistemului stelei HR 8799, a fost posibila observarea directa a planetelor.

In acest caz, este vorba despre planete tinere, cu mai putin de 100 milioane de ani, care sunt inca foarte calde si stralucitoare deoarece iradiaza in spatiu energia gravitationala castigata in timpul formarii lor recente.
Exista doua mecanisme propuse pentru explicarea formarii planetelor; studiind formarea acestui sistem planetar prin simulari, cercetatorii au descoperit ca aceste mecanisme nu pot produce un sistem planetar stabil din punct de vedere gravitational si care sa reproduca acele caracteristici observate. O posibilitate ar fi ca planetele sa se fi format gratie unui sistem "hibrid" sau, mai degraba, sa fi migrat in pozitia lor actuala.

Sursa: Galileo