Prietenia si practica religioasa – elemente ale fericirii

12 12. 2010, 00:00

Doi sociologi de la Universitatea Wisconsin-Madison si de la Universitatea Harvard, SUA, au chestionat 1.915 adulti, majoritatea de religie protestanta si catolica, pentru a le evalua "nivelul de fericire" - cat de multumiti se simt de viata lor - si a afla in ce mod le imbunatateste religia calitatea vietii.

Mai multe studii anterioare demonstrasera ca oamenii religiosi sunt, in general, mai fericiti. Acest nou studiu arata, insa, care dintre elementele asociate credintei si practicilor religioase influenteaza cu adevarat nivelul de satisfactie in viata.

Interesant: cercetatorii au descoperit ca aspectul spiritual al religiei are prea putin de a face cu fericirea. Ceea ce imbunatateste cu adevarat viata tine, mai degraba, de aspectele sociale: faptul de a merge la biserica, de a intalni regulat membri ai aceleiasi congregatii si de a avea cel putin trei prieteni in randul congregatiei s-au dovedit elementele-cheie ale satisfactiei in viata.

Cei care erau credinciosi, dar nu mergeau la biserica - de pilda, se rugau singuri, acasa - si nu faceau parte dintr-un grup stabil, constituit pe criteriul apartenentei la aceeasi religie, au raportat un nivel de satisfactie mai mic, chiar daca religia ocupa un loc important in viata lor interioara.

Sursa: Science News