Ramasitele unui gladiator urias arata cat de violenta era moartea in arena

14 12. 2010, 13:14

In urma cu aproximativ 1.600 de ani, pe locul actualului muzeu din Yorkshire, se ridica o impresionanta arena de gladiatori, asemanatoare, conform specialistilor, cu cea prezentata in productia hollywoodiana "Gladiator". Aici a fost descoperit scheletul uriasului de 1,80 metri inaltime - media de inaltime in acea perioada era de circa 1,50 - 1,60 metri -, schelet ce prezinta urmele a sase lovituri violente, dintre care una, tipica executiilor, in spatele craniului.



Barbatul avea intre 36 si 45 de ani in momentul mortii, si poate fi caracterizat drept un urias al acelor vremuri. Urmele de pe oase indica prezenta a cel putin sase lovituri care l-ar fi putut ucide cu usurinta, iar faptul ca ele nu s-au mai vindecat denota faptul ca gladiatorul a murit din cauza acestora. Ceea ce ii intriga, insa, pe arheologi este modul in care romanii au ales sa se descotoroseasca de cadavrul barbatului. Daca, in general, gladiatorii erau ingropati in cimitire speciale, acesta a fost aruncat, pur si simplu, la groapa de gunoi. Cel mai probabil, oamenii din public si organizatorii au fost atat dezamagiti de prestatia acestuia in ultima sa lupta incat nu s-au mai obosit sa ii organizeze o inmormantare.



In fapt, foarte putini gladiatori reuseau sa supravietuiasca mai mult de 10 lupte in arena, iar media de varsta a celor care isi dadeau viata era de circa 28 de ani. Faptul ca gladiatorul descoperit de muncitorii din Yok se apropia de varsta de 45 de ani poate dovedi faptul ca acesta era un rudiarus, gladiator care isi castigase libertatea si care a ales sa lupte benevol in arena.

Sursa: DailyMail