Vacanta la Cernobil: situl dezastrului nuclear devine destinatie turistica

15 12. 2010, 13:27

Unui numar limitat de vizitatori ii este deja permis accesul in zona de excludere, de aproximativ 30 de kilometri, din jurul centralei atomice care a explodat in 1986, ucigand direct 32 de muncitori si pompieri, plus alte mii de oameni prin contaminare cu radiatii. Guvernul ucrainean va prezenta un plan detaliat despre ridicarea restrictiilor ramase traversarii regiunii Cernobil in data de 21 decembrie.

Nivelul ratiatiei de fond in zona accidentului se afla inca peste normal. Totusi, desi departe de a abunda in animale si plante, viata salbatica a inceput sa reapara in zona de excludere si pomii pretind din nou suprematia asupra orasului Pripyat.

Momentan, ghizii Autoritatilor Zonale din Cernobil conduc aproximativ 20-30 de indivizi pe zi in zona de excludere pe perioada verilor. Tururile dureaza aproximativ cinci-sase ore, neluand in calcul drumul pana in capitala ucraineana Kiev. Desigur, ghizii monitorizeaza nivelurile de radiatie si stiu unde oameni pot si nu pot merge. Conform acestora, vizitatorii primesc o doza de radiatie comparabila cu cea a expunerii in cadrul unui zbor trans-atlantic.

Sursa: CNN

Descopera lumea in care traiesti: