Prima pagină D:News

21 decembrie… 2010: eclipsa totala de Luna in cea mai lunga noapte

Redactia Descopera.ro | 12.20.2010 | ● Vizualizări: 273
no title     no tags + zoom
Galerie foto (5)

Eclipsa totala de Luna care va avea loc in dimineata zilei de marti, 21 decembrie, va fi prima ecplisa de acest fel ce va coincide cu solstitiul de iarna, din 1638 si pana astazi. Solstitiul de iarna reprezinta, in Emisfera Nordica, cea mai scurta zi din an, momentul in care Soarele se afla in cel mai inalt punct fata de ecuatorul Terrei.

Eclipsele selenare sunt intotdeauna fenomene speciale, dar cea care are loc de luni noaptea spre marti dimineata (in functie de pozitionarea pe glob) reprezinta o adevarata raritate: va fi pentru prima oara in 372 de ani cand o eclipsa de luna are loc odata cu solstiutiul de iarna.

Mai mult decat atat, ploaia de meteori a Ursidelor (avand sursa in constelatia Ursa Mica/Carul Mic), tipica acestei perioade si in mod normal neremarcabila, ar putea deveni vizibila in timp ce eclipsa intuneca total cerul noptii.O eclipsa totala a Lunii se poate manifesta numai atunci cand este Luna plina. Momentul in care Soarele, Pamantul si Luna sunt perfect aliniate, lumina solara poate fi impiedicata sa ajunga la astrul noptii pentru un anumit interval de timp, moment in care se spune ca Luna intra in conul de umbra al Pamantului.

Prin urmare, Luna va trece in conul de umbra al planetei noastre marti, la ora 6:33 GMT. De la 8:53 GMT, eclipsa va deveni partiala, incheindu-se la ora 10:01 GMT. Fenomenul va fi cel mai bine observat din America de Nord, Groenlanda si Islanda dar, potrivit oficialilor Observatorului astronimic "Amiral Vasile Urseanu", eclipsa va fi vizibila si din Romania (GMT + 2).

Sursa: Space

Descopera lumea in care traiesti: